SEZONUL ZMEURII REMONTANTE ESTE ÎN TOI. Care sunt prețurile, AICI

23 aug 2023
Sezonul vânzărilor de soiuri de zmeură remontantă capătă treptat amploare. De obicei, această perioadă este marcată de o creștere destul de accentuată și adesea pe termen lung a prețurilor. Anul acesta, însă,  această tendință este încă slab exprimată.
 
De altfel, prețul mediu la zmeura proaspătă pe piețele angro din Chișinău la sfârșitul săptămânii trecute a revenit doar la nivelul anterior - aproximativ 30 lei/kg. Operatorii de pe piața de pomușoare consideră că, cel mai probabil, prețul zmeurei va crește pe piața internă până la sfârșitul verii. Dar, este puțin probabil ca dinamica creșterii prețurilor să fie ridicată.
 
Zmeura remontantă în Moldova este vândută în principal pe „piața proaspătă” internă, către consumatorul final. De asemenea, este de remarcat faptul că pe tot parcursul verii, vânzările pe piața internă au fost și ele destul de mari, adică consumatorul local „a mâncat deja zmeură”. Acest lucru a fost facilitat de o recoltă bună, precum și de un nivel scăzut al prețurilor la zmeura pentru export și congelare.
 
De altfel, pe piețele angro din Chișinău și din alte orașe mari ale țării, prețul zmeurii în vara anului 2023 a fost, în medie, la jumătate față de anul trecut, relatează experții EastFruit. Drept urmare, după cum notează operatorii de pe piață, „dacă anul trecut un vizitator obișnuit la bazarul pieței a cumpărat unul sau două kilograme de zmeură o dată, anul acesta și-ar putea permite să cumpere pomușoare la cutii”.
 
Totuși, până la jumătatea lunii august a acestui an, exportul de zmeură proaspătă a crescut ușor față de anul trecut - până la 721 de tone (în 2022 - 670 de tone). Anul acesta, cea mai mare parte a zmeurii moldovenești proaspete a fost exportată în România (pentru piața proaspătă) și Polonia (pentru congelare).
 
Dar, în același timp, exportul de zmeură congelată din Moldova în 2022, conform datelor experților, s-a ridicat la circa 660 de tone, iar în acest an oferta externă a acestui produs este slabă. Congelatoarele locale spun că au încă un stoc semnificativ din 2022. Din cauza cererii slabe și a incapacității de a concura din punct de vedere al prețului cu comercianții-cumpărători pentru piața proaspătă, congelatoarele din Moldova au redus anul acesta achiziția și producția de zmeură congelată aproximativ în jumătate.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...