FĂRĂ CARTOFI PAI LA KFC ȘI MCDONALD'S. Motivul: criză de cartofi în unele țări

04 mai 2022
KFC Singapore a declarat că au fost nevoiți să elimine din meniu cartofii prăjiți din cauza lipsei de cartofi. În schimb, lanțul de restaurante a înlocuit acest preparat tradițional cu bețișoare de brânză, transmite AGROMEDIA, cu referire la AGROXXI.ru.

Anunțul KFC vine la două luni după ce lanțul global de fast-food a anunțat că va reduce aprovizionarea cu cartofi din cauza crizei globale a aprovizionării cu alimente. Problemele legate de vânzarea de vânzarea cartofilor prăjiți nu sunt doar la KFC.

McDonald's Philippines a suspendat vânzările de porțiuni mari din cartofii prăjiți din cauza „crizei globale a transporturilor de camioane”. Compania a promis că va readuce din nou preparatul de marcă în meniu.

Cu toate acestea, nu numai problemele legate de logistică complică viața restaurantelor. Creșterea prețurilor pentru produsele procesate în sine. De exemplu, prețurile de referință ale Mintec pentru cartofii procesați în Belgia au crescut cu 11% în doar două săptămâni, în aprilie și cu 264% într-un an. Acest lucru se datorează în mare parte costurilor în creștere pentru resurse, împreună cu cererea puternică pentru procesarea cartofilor.

Privind în perspectivă, există multă incertitudine cu privire la culturile de cartofi din 2022/23 în zona NEPG (Producători de cartofi din nord-vestul Europei), din cauza preocupărilor legate de costurile ridicate ale gazelor naturale, combustibilului și energiei electrice. În același timp, electricitatea este necesară în principal pentru sortare, ambalare și depozitare.

În plus, gazul natural este o materie primă cheie utilizată în producția de îngrășăminte, iar prețurile în continuă creștere ale gazului generează costuri record de îngrășăminte, forțând mulți producători să-și regândească aplicarea. Toți acești factori pot duce la o reducere a suprafețelor de plantare cu cartofi din UE în sezonul următor. Dacă producția de cartofi scade, prețurile vor rămâne probabil neschimbate.

Cu toate acestea, în martie, NEPG a emis un comunicat de presă în care asigură că cererea globală rămâne puternică, așa că, în ciuda situației incerte pe piață, se așteaptă ca unii cultivatori să continue să crească suprafețele cu cartofi.

Între timp, în prezent este insuficiență de cartofi în Japonia, Coreea de Sud, Indonezia, Malaezia și Taiwan. 


 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate

FĂRĂ CARTOFI PAI LA KFC ȘI MCDONALD'S. Motivul: criză de cartofi în unele țări

FĂRĂ CARTOFI PAI LA KFC ȘI MCDONALD'S

Motivul: criză de cartofi în unele țări

FĂRĂ CARTOFI PAI LA KFC ȘI MCDONALD'S. Motivul: criză de cartofi în unele țări

loading ...