PĂMÂNTUL NU MAI ARE PATRU OCEANE. Află care este cel de-al cincilea și ce nume poartă

15 jun 2021

National Geographic Society (NGS), organizaţie ştiinţifică non-profit care cartografiază cerul, spaţiul terestru şi maritim, recunoaşte în mod oficial existenţa unui nou ocean - în jurul Antarcticii, la Polul Sud - al cincilea ocean al lumii, pe care-l denumeşte Oceanul Austral, anunță AGROMEDIA cu referire la news.ro. Acesta este recunoscut deja în comunitatea ştiinţifică, însă existenţa lui nu a fost confirmată până în prezent prin vreun acord internaţional.
 
“Din cauza lipsei unui consens internaţional, nu l-am recunoscut niciodată în mod oficial”, declară Alex Tait, un geograf din cadrul National Geographic Society.
 
20 milioane de km²
 
Organizaţia Hidrografică Internaţională (IHO) a dat numele acestei părţi a globului în 1936, după care a cedat intenției înapoi în 1953. Abia în februarie 2021, Agenţia americană de Observare Oceanică şi Atmosferică (NOAA) a decis mai întâi să identifice această regiune drept un ocean, dar fără să adopte numele Oceanul Austral, scrie revista ştiinţifică National Geographic.
 
Spre deosebire de celelalte patru oceane ale Terrei, al cincilea este dominat şi definit de un curent denumit “circumpolar antarctic”, considerat cel mai intens din lume. Are o suprafaţă de peste 20 de milioane de kilometri pătraţi şi reprezintă un sfert din suprafaţa totală a oceanelor lumii. Potrivit membrilor NGS, recunoaşterea existenţei Oceanului Austral va permite protejarea mediului din jurul apelor fără margini.
 
“Elevii învaţă despre lumea oceanică prin oceanele pe care le studiază. Dacă nu includem Oceanul Austral, ei nu vor afla specificul şi importanţa acestuia”, subliniază geograful Alex Tait. Oceanul Austral are “ecosisteme marine unice şi fragile şi o viaţă marină minunată, de exemplu balene, pinguini şi foci”, declară cercetătorul NGS Enric Sala.
 
În ceea ce priveşte “frontierele”, National Geographic Society precizează că “limita de nord a Oceanului Austral variază între 50 şi 62 de grade latitudine sudică. Noi folosim 60 de grade latitudine sud ca aproximare a limitei ecologice septemtrionale a Oceanului Austral, la fel ca NOAA din Statele Unite şi de mai mulţi membri ai IHO”.
NOAA precizează că “nu toate ţările sunt de acord cu frontierele propuse, iar această propunere nu a fost ratificată de membrii IHO”.
 
news.ro
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

OLANDA A MARCAT ZIUA NAȚIONALĂ A LALELELOR. Ce au făcut florarii și cine s-a ales cu buchete de flori

18 jan 2022

LATIFUNDIARII DIN SUA: Bill Gates, John Malone și Familia Washington Reed. Câte hectare de teren dețin miliardarii

12 jan 2022

FERMIERII DIN EUROPA: SEMNE BUNE ANUL ARE. Ce spun datele Comisiei Europene privind starea culturilor agricole

12 jan 2022

ROMÂNIA SUB CODUL UNUI NOU VIRUS DE GRIPĂ AVIARĂ. Oamenii și fermele de animale sunt în pericol!

11 jan 2022

2021, AL CINCILEA CEL MAI CALD AN ÎNREGISTRAT VREODATĂ. Ce spun datele serviciului Copernicus

11 jan 2022

PĂMÂNTUL NU MAI ARE PATRU OCEANE. Află care este cel de-al cincilea și ce nume poartă

PĂMÂNTUL NU MAI ARE PATRU OCEANE

Află care este cel de-al cincilea și ce nume poartă

PĂMÂNTUL NU MAI ARE PATRU OCEANE. Află care este cel de-al cincilea și ce nume poartă

loading ...