PĂMÂNTUL NU MAI ARE PATRU OCEANE. Află care este cel de-al cincilea și ce nume poartă

15 jun 2021

National Geographic Society (NGS), organizaţie ştiinţifică non-profit care cartografiază cerul, spaţiul terestru şi maritim, recunoaşte în mod oficial existenţa unui nou ocean - în jurul Antarcticii, la Polul Sud - al cincilea ocean al lumii, pe care-l denumeşte Oceanul Austral, anunță AGROMEDIA cu referire la news.ro. Acesta este recunoscut deja în comunitatea ştiinţifică, însă existenţa lui nu a fost confirmată până în prezent prin vreun acord internaţional.
 
“Din cauza lipsei unui consens internaţional, nu l-am recunoscut niciodată în mod oficial”, declară Alex Tait, un geograf din cadrul National Geographic Society.
 
20 milioane de km²
 
Organizaţia Hidrografică Internaţională (IHO) a dat numele acestei părţi a globului în 1936, după care a cedat intenției înapoi în 1953. Abia în februarie 2021, Agenţia americană de Observare Oceanică şi Atmosferică (NOAA) a decis mai întâi să identifice această regiune drept un ocean, dar fără să adopte numele Oceanul Austral, scrie revista ştiinţifică National Geographic.
 
Spre deosebire de celelalte patru oceane ale Terrei, al cincilea este dominat şi definit de un curent denumit “circumpolar antarctic”, considerat cel mai intens din lume. Are o suprafaţă de peste 20 de milioane de kilometri pătraţi şi reprezintă un sfert din suprafaţa totală a oceanelor lumii. Potrivit membrilor NGS, recunoaşterea existenţei Oceanului Austral va permite protejarea mediului din jurul apelor fără margini.
 
“Elevii învaţă despre lumea oceanică prin oceanele pe care le studiază. Dacă nu includem Oceanul Austral, ei nu vor afla specificul şi importanţa acestuia”, subliniază geograful Alex Tait. Oceanul Austral are “ecosisteme marine unice şi fragile şi o viaţă marină minunată, de exemplu balene, pinguini şi foci”, declară cercetătorul NGS Enric Sala.
 
În ceea ce priveşte “frontierele”, National Geographic Society precizează că “limita de nord a Oceanului Austral variază între 50 şi 62 de grade latitudine sudică. Noi folosim 60 de grade latitudine sud ca aproximare a limitei ecologice septemtrionale a Oceanului Austral, la fel ca NOAA din Statele Unite şi de mai mulţi membri ai IHO”.
NOAA precizează că “nu toate ţările sunt de acord cu frontierele propuse, iar această propunere nu a fost ratificată de membrii IHO”.
 
news.ro
 
loading ...