PERSPECTIVELE PE TERMEN SCURT ALE PIEȚELOR AGRICOLE DIN UE

04 nov 2024
Piețele agricole din UE par să se stabilizeze după o perioadă de volatilitate. Conform raportului de toamnă al Comisiei, inputurile s-au ieftinit în ultimele luni, iar inflația alimentară a revenit la un nivel moderat. Această evoluție ar putea stimula cererea de produse agroalimentare. Totuși, perspectivele rămân incerte din cauza condițiilor meteo nefavorabile, a conflictelor geopolitice.
 
Piața îngrășămintelor din UE se stabilizează, de asemenea, treptat, fluxurile comerciale revenind la normal, iar producția internă dând semne de redresare. Cu toate acestea, accesibilitatea la prețuri rămâne o preocupare pentru fermieri.
 
Culturi arabile
Producția de cereale din UE pentru 2024/2025 este estimată la 260,9 milioane de tone, cu aproximativ 7% sub media pe 5 ani, ceea ce reprezintă cea mai scăzută producție din ultimul deceniu. Acest lucru este cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile care afectează recoltele și, parțial, de o reducere a suprafeței cultivate din cauza ploii excesive. Cele mai afectate culturi sunt grâul moale și porumbul, în timp ce producția de ovăz, orz și grâu dur crește.
 
Producția de semințe oleaginoase din UE în 2024/2025 este estimată la 29,7 milioane de tone (-8% anual), din cauza unei reduceri a suprafeței de rapiță și a condițiilor meteorologice nefavorabile care afectează floarea-soarelui. În schimb, producția de boabe de soia este de așteptat să crească cu 8% de la an la an (13% peste media pe 5 ani).
 
Consumul de uleiuri vegetale din UE urmează o tendință de scădere (14% sub media pe 5 ani).
 
Producția de zahăr din UE din 2024/2025 va crește cu până la 1 milion de tone față de anul trecut. Această creștere este determinată de o mărire a suprafeței, influențate de prețurile record ale zahărului. Consumul de zahăr este de așteptat să rămână stabil, ducând la reducerea importurilor.
 
Culturi specializate
În 2024/2025, producția de ulei de măsline este de așteptat să revină la niveluri medii de 2 milioane de tone. Pe măsură ce disponibilitatea crește, prețurile ar trebui să scadă și consumul să crească, favorizând astfel exporturile.
 
Se preconizează că producția de vin din UE va scădea ușor de la an la an și va rămâne cu 7% sub nivelul mediu pe 5 ani. Exporturile de vin sunt, de asemenea, în scădere. 
 
Merele, portocalele, piersicile, nectarinele și roșiile au fost, de asemenea, afectate de diverse evenimente meteorologice. Pe măsură ce inflația alimentară se stabilizează, consumul de fructe și legume proaspete s-ar putea redresa.
 
Lapte și produse lactate 
Se estimează că aprovizionarea cu lapte a UE va crește marginal în 2025. Scăderea continuă a efectivului de animale de lapte (-0,7%) este de așteptat să fie contrabalansată de creșterea producției de lapte (+1%).
 
Producția de brânză din UE ar putea crește în continuare în 2025, iar exporturile ar putea beneficia de prețuri competitive. Prețul untului a crescut semnificativ în 2024, determinat de oferta redusă și cererea stabilă.
 
Produse din carne
Se atestă o scădere a producției de carne de vită din UE cu 1% estimat în 2025. Consumul de carne de vită pe cap de locuitor în UE a scăzut cu 1,7% în 2024, la 9,6 kg.
 
Producția de carne de porc din UE este de așteptat să scadă ușor cu 0,5% în 2024 și cu 0,2% în 2025. Focarele de pestă porcină africană rămân un risc pentru producție. Pentru 2025, consumul UE pe cap de locuitor este de așteptat să se stabilizeze la 30,9 kg, în timp ce prețurile mai puțin competitive ale cărnii de porc din UE fac din exporturile către piața globală o adevărată provocare.
 
În schimb, sectorul păsărilor de curte din UE înregistrează perspective de piață destul de bune în 2024, cu o creștere de 4% a producției și o creștere de 3% a exporturilor. Se preconizează că această tendință ascendentă va continua în 2025, iar consumul UE de carne de păsăre pe cap de locuitor va ajunge la 25,2 kg.
loading ...