RAPORT USDA: Producția globală de semințe oleaginoase va atinge un nou record

14 mai 2024
Producția globală de semințe oleaginoase în 2024/25 este estimată la un nou record de 687 de milioane de tone, în creștere cu 4% comparativ cu anul de comercializare 2023/24. Acest impuls este determinat de producția mai mare de soia din America de Sud și Statele Unite, precizează USDA în raportul publicat în luna mai.
 
Se estimează că producția mondială de soia va crește cu peste 25 de milioane de tone (peste 6 la sută) la 422 milioane. Producția globală de rapiță este aproape neschimbată, deoarece câștigurile în Canada, Australia, și China se estimează că vor compensa scăderile din Uniunea Europeană, Ucraina și India.
 
USDA prognozează că producția de semințe de floarea-soarelui va crește modest pe măsură ce creșterile în Ucraina și Uniunea Europeană depășesc ușor pierderile din Argentina și Rusia.
 
Consumul global de semințe oleaginoase va crește cu 3% în 2024/25, cauzat de recuperarea procesării de soia în Argentina, cererea în creștere pentru furaje în China, precum și cererea în creștere de ulei de soia în Statele Unite.
 
Procesarea globală a semințelor oleaginoase este estimată la aproape 561 de milioane de tone cu cele mai mari cantități în China, Statele Unite, Brazilia, Uniunea Europeană și Argentina conducând clasamentul.
 
Prelucrarea semințelor de floarea-soarelui este de așteptat să fie ușor mai scăzută, deoarece pierderile în Argentina și Ucraina nu sunt complet compensate de câștigurile din Uniunea Europeană și Rusia.
 
Comerțul global cu semințe oleaginoase va crește cu 4%, cu o cerere mai mare de soia și rapiță, compensând scăderea importurilor de semințe de floarea-soarelui. Expansiunea continuă a suprafeței cultivate cu soia în America de Sud probabil va face presiuni asupra prețurilor la soia în 2024/25 și va încuraja mai multe importuri în Asia, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
 
USDA se așteaptă că Uniunea Europeană va importa mai multe semințe de rapiță în timp ce importurile de semințe de floarea-soarelui va fi stopată de aprovizionarea mai scăzută în regiunea Mării Negre.
 
Exporturile de soia din Brazilia sunt estimate la un nou record și vor reprezenta 58% din comerțul global. Deși se estimează că exporturile din SUA vor crește comparativ cu anul de comercializare curent, cota de piață este așteptată la doar 28 la sută, sub media din ultimii 5 ani.
 
Se preconizează că stocurile finale de semințe oleaginoase la nivel mondial vor crește cu 13%, până la maxime record, deoarece cresc la nivel global producția depășește cererea. Creșterea stocurilor mondiale este determinată în principal de creșterea producției de soia în America de Sud și Statele Unite. De asemenea, se estimează că stocurile din China vor crește, scrie USDA.
 
loading ...