RUSIA S-A RETRAS DIN ACORDUL CEREALELOR. Prețul cerealelor e în creștere

17 jul 2023
Rusia și-a suspendat participarea la acordul de export al cerealelor pe Marea Neagră. Acordul a fost prelungit de mai multe ori, iar azi, 17 iulie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că „acordul Mării Negre a încetat să mai fie valabil” deoarece, „din păcate, partea acordului referitoare la Rusia nu a fost pusă în aplicare până acum”.

Potrivit punctului H al acordului, „partea rusă se opune prelungirii sale în continuare”, informează Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. Acest lucru înseamnă:
  • retragerea garanțiilor de siguranță a transportului maritim;
  • prăbușirea coridorului maritim umanitar;
  • restabilirea regimului unei zone temporar periculoase în zona de apă de nord-vest a Mării Negre;
  • dizolvarea CSC la Istanbul.
Fără participarea Rusiei, Inițiativa Mării Negre va înceta să funcționeze pe 18 iulie. Doar în cazul unor rezultate concrete, și nu în cazul promisiunilor și asigurărilor, Rusia va fi pregătită să ia în considerare reînnoirea acordului, a concluzionat ministerul.

Moscova s-a plâns de nenumărate ori că au rămas obstacole în calea exporturilor sale de cereale și îngrășăminte, chiar dacă acestea nu au fost sancționate direct de Occident și a prezentat o serie de solicitări despre care spune că nu au fost îndeplinite.

De îndată ce condițiile care privesc Rusia vor fi îndeplinite, partea rusă va reveni imediat la implementarea acestui acord s-a mai afirmat în declarația Kremlinului.

Ultima navă a părăsit portul Odesa duminică dimineața, înainte de termenul limită pentru prelungirea acordului.

Prețurile estimative ale cerealelor în portul Constanța:Prețurile cerealelor în Republica Moldova:Sursa: Agroportal.ua
loading ...