ONU A CONFIRMAT PRELUNGIREA ACORDULUI DE CEREALE, FĂRĂ A PRECIZA UN TERMEN LIMITĂ

20 mar 2023
Organizația Națiunilor Unite a confirmat că Inițiativa privind acordul internațional de export al cerealelor ucrainene, semnată la Istanbul la 22 iulie 2022, a fost prelungită. Informația a fost făcută publică de serviciul de presă al ONU, însă  fără a preciza durata prelungirii.

Inițiativa permite facilitarea navigației în siguranță pentru exporturile de cereale și produse alimentare aferente și îngrășăminte, inclusiv amoniac, din porturile maritime ucrainene desemnate. Pe parcursul primelor două mandate, aproximativ 25 de milioane de tone metrice de cereale și produse alimentare au fost mutate în 45 de țări ,  contribuind la scăderea prețurilor globale la alimente și la stabilizarea piețelor. Ne exprimăm recunoștința față de Guvernul Turciei pentru sprijinul diplomatic și operațional acordat Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, se arată în comunicatul oficial.

Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră, alături de Memorandumul de înțelegere privind promovarea produselor alimentare rusești și a îngrășămintelor pe piețele mondiale, sunt esențiale pentru securitatea alimentară globală, în special pentru țările în curs de dezvoltare.

Anterior, Rusia a informat toate părțile la acordul de cereale că este de acord să prelungească acest acord cu 60 de zile.
 
loading ...