ȘI ROMÂNIA PRELUNGEȘTE RESTRICȚIA DE IMPORT A CEREALELOR DIN UCRAINA

18 sep 2023
România va prelungi interdicția importurilor de grâu din Ucraina cu încă o lună. Decizia ar urma să fie luată după ce, vinerea trecută, Comisia Europeană a decis să nu prelungească interdicția  importurilor de cereale ucrainene în cele cinci țări din UE, vecine ale Ucrainei, transmite AGROMEDIA, cu referire la Realitatea
 
Potrivit surselor, ministrul Agriculturii Florin Barbu, împreună cu ministrul Economiei și Ministrul Finanțelor au pregătit un ordin comun pentru interzicerea grânelor încă o lună.
 
Guvernul României și-a exprimat încă de vineri regretul că la nivel european nu s-a găsit o soluție pentru prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina.
 
De asemenea, executivul a precizat că în funcție de răspunsul Kievului, va decide ce măsuri va lua pentru protejarea fermierilor români.
 
Guvernul României așteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acțiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor din țara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie.
 
Dintre cele 5 țări vecine Ucrainei, Polonia și Ungaria au anunțat impunerea unor restricții la nivel național la import pentru produse agricole ucrainene.

Vineri, Comisia Europeană a anunţat că nu mai prelungește interdicţia introdusă de cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene. În schimb, Kievulul și-a luat angajamentul să ia măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine.
 
loading ...