UCRAINA A PIERDUT ZECI DE CRAME DIN CAUZA RĂZBOIULUI

21 jul 2023
Pierderile vinificatorilor ucraineni în timpul războiului sunt semnificative. Aceștia au rămas fără zeci de crame mari și mici și zeci de mii de hectare de viță-de-vie, susține șeful „Ukrsadvinprom”, Volodimir Pechko, transmite AGROMEDIA, cu referire la Delo.ua.
 
În ceea ce privește valoarea prejudiciului, este încă greu de calculat, deoarece unele întreprinderi se află încă în teritoriile ocupate temporar, deci nu știm care este starea lor. Nici măcar proprietarii acestor întreprinderi nu vor spune asta. Cu toate acestea, merită să înțelegeți că valoarea daunelor este în continuă creștere. Sunt aproximativ sute de milioane de dolari, pentru că unele întreprinderi sunt parțial sau complet distruse, unele au fost jefuite, a explicat el.
 
În același timp, potrivit expertului, s-au pierdut zeci de mii de hectare de viță-de-vie.
 
Potrivit datelor statistice, în 2021 erau 40 de mii de hectare de plantații, iar deja în 2022 au devenit 26,6 mii de hectare. Aș dori să menționez că acestea sunt datele transmise chiar de întreprinderi și au fost luate în considerare în statisticile generale. Sunt și întreprinderi care nu furnizează informații. Totuși, dacă luați în considerare aceste cifre, aproximativ 13.000 de hectare de viță-de-vie s-au pierdut, a precizat el. 
 
Piața a scăzut semnificativ, în comparație cu anul antebelic 2021. Au existat și probleme din cauza penuriei de combustibil, a prețurilor în creștere la produsele de protecție a plantelor, a fabricilor de sticlă avariate unde se fabricau sticle de vin, a logisticii și vânzărilor de produse din cauza migrației mari, pentru că multe femei au plecat, iar acestea sunt principalii consumatori de vin. Bărbații consumă în mare parte bere și alcool tare, mai spune specialistul.
 
Pentru anul acesta, ne așteptăm ca randamentul să fie la nivelul anului trecut, care este de aproximativ 80 de cenți la hectar. Acest indicator este înmulțit cu suprafața de plantație de 26,6 mii de hectare și se dovedește a fi de aproximativ 2,1 milioane de hectare. Spre comparație: în 2021, randamentul a fost de aproximativ 90 de tone la hectar, explică Volodimir Pechko.
loading ...