ALUNELE MOLDOVENEȘTI AU AJUNS PE PIAȚA DIN ITALIA. Cum s-a reușit, AICI

15 jan 2024
Producătorii moldoveni au reușit să exporte primul lot de alune în Italia. Vorbim despre alune din soiurile Adîgeiskii, Ata-baba și Cercheskii. A fost posibil inclusiv datorită asocierii producătorilor. 15 fermieri, ghidați de specialiștii din cadrul „Euroalun” au reușit să respecte cerințele cumpărătorului și să livreze în jur de 23 de tone de alune.
 
Este prima experiență de a exporta alune în Italia. A fost semnat un contract de lungă durată. Cumpărătorul este o companie care procesează alunele pentru industrie. Am mai avut experiențe de export în Europa. Primul lot a inclus soiuri mai puțin solicitate și neomogene pentru piața internațională, de aceea, în urma unui șir de negocieri, a fost găsit un cumpărător credibil din Italia, a declarat pentru AGROMEDIA, Perjan Alexandr, Euroalun.
 
Drumul spre piețele internaționale începe încă din momentul alegerii soiurilor și pregătirea terenului pentru plantare, susține Alexandr. De la bun început, trebuie să știm ce urmează să facem cu recolta, pentru a ne orienta corect procesul de producție, dar și cel post recoltare.


 
Misiunea noastră a fost să sprijinim producătorii de alune din Moldova, oferindu-le mijloacele și know-how-ul necesar pentru a-și valorifica produsele pe piețele internaționale. Mă refer aici la cunoștințe specifice despre cultivarea alunelor, recoltarea, procesarea și depozitarea, expertiza în identificarea piețelor internaționale și a cerințelor specifice ale acestora, abilitatea de a negocia contracte avantajoase cu importatori și distribuitori. Euroalun este unica companie din Moldova, care oferă clienților săi asistență tehnică și agronomică timp de 5 ani, de la analiza sol pana la recoltare, pentru a garanta un produs finit de calitate, gratie acordului de colaborare cu un grup de experți internaționali. Dacă ne referim la mijloace, atunci trebuie să menționăm: echipamente și utilaje moderne pentru procesarea alunelor direct de la producător, partciparea la târguri și expoziții, implementarea de tehnici agricole moderne, instruiri și seminare cu atragerea specialiștilor internaționali, spune Alexandr Perjan.
  
Cerințele cumpărătorului au fost riguroase, legate de: calitatea uniformă a alunelor, calibru, soiurile omogene, conținutul de umiditate și raportul coajă-miez al alunelor, explică specialistul.

Accentul principal este pus pe calitatea produsului, uniformitate, pentru a satisface standardele internaționale ale pieței. Accesul pe piața UE poate fi provocator, iar producătorii trebuie să se conformeze standardelor de calitate și să se asocieze. Pentru a reuși trebuie să se orienteze spre adoptarea practicilor de agricultură ecologică, să mențină și să îmbunătățească calitatea produselor, să implementeze tehnologii moderne și să coopereze pentru a forma loturi omogene. Asocierea și colaborarea sunt fundamentale într-un sector agricol de succes. Prin formarea de parteneriate solide, se pot obține sinergii benefice și se pot îndeplini cerințele complexe ale piețelor internaționale, susține Alexandr.
 
Potrivit datelor relativ recente, în Moldova sunt peste 1000 de hectare de alun. Cele mai multe plantații de alun sunt în Turcia, care și este concurentul numărul 1 pe piața de export, fiind urmată de Italia.
 
loading ...