ANTREPRENORI ȘI ELEVI ÎN ACELAȘI TIMP. Învățământul dual – școala fără șomeri

27 feb 2023
Micii producători și elevii - viitorii antreprenori - s-au adunat în cadrul unui târg, organizat de Centrul Național de Excelență în Viticultură și Vinificație din Stăuceni: „Târgul de promovare a învățământului dual prin prisma producătorilor autohtoni”. Evenimentul a avut drept scop promovarea Învățământului profesional tehnic dual și a micilor producători locali.

Sistemul de învățământ dual trebuie să fie în colaborare permanentă cu unitățile economice. Dacă cineva din actualii producători nu a reușit anterior să obțină o specializare sau își dorește să obțină și o diplomă de studii în domeniul în care și-a inițiat o afacere, învățământul dual este o soluție.

Prin ce se deosebește sistemul de învățământ dual de cel de formare inițială? Doar 40% din programul de studii se desfășoară în cadrul instituției de învățământ, celelalte 60% din timp, elevul este la unitatea economică. Astfel, foarte ușor poate îmbina studiile cu activitatea economică sau munca. Încercăm astfel să răspundem intereselor tinerilor și să-i ajutăm să se încadreze în câmpul muncii aici, acasă, susține Svetlana Cociorva, directorul CEVVC.



Majoritatea dintre producătorii prezenți la târg sunt elevi ai Centrului de Excelență la specialitatea „Tenologia produselor de origine vegetală” și au venit atât pentru a-și promova produsele, cât și pentru a vorbi despre beneficiile învățământului dual. Evenimentul a fost public și a întrunit 10 producători autohtoni și în jur de 200 de tineri și părinții aceștora.

Tatiana Bubucea este fondatoarea brandului „Finetto” sub care produce Vin de coacăze negre. Împreună cu membrii familiei, cultivă coacăză neagră, soiul „Titania” din care produc, vin, oțet și planifică să extindă gama de produse. Deși a studiat anterior economie în Republica Moldova și Business în Anglia, Tatiana este eleva anului întâi în cadrul Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație.



Am cunoscut colegi extraordinari, care au fost fie absolvenți ai Centrului de Excelență, fie elevi și am înțeles că studiile de aici oferă cunoștințe importante în domeniul nostru de activitate. De asemenea, am vrut să am acces la laborator, să fac testările la nivel. Astăzi, am fost invitați la târg în calitate de elevi ai Centrului, în acest fel, poate motivăm și alți antreprenori din domeniu, care încă nu au calificarea necesară, să se înscrie la studii, menționează Tatiana Bubucea.

Ludmila Castraveț, cunoscută în rândul consumatorilor pentru pistilul din fructe și deserturile din fructe uscate cu care este prezentă la toate târgurile producătorilor autohtoni este alături de elevii de la specialitatea „Tenologia produselor de origine vegetală”, forma de învățământ dual încă de la deschiderea ei.



Inițial, am fost invitată de membrii administrației Centrului de Excelență în calitate de Președinte al comisiei de examinare. Ulterior, am colaborat pentru promovarea învățământului dual, convingând antreprenori să se înscrie la studii, dar și luând elevi la practică în cadrul întreprinderii noastre. De asemenea, avem elevi care fac teza de licență pe tematicile din domeniul procesării fructelor. Ei își pot alege un prdus pe care îl studiază pe parcursul celor 2 ani de studii pe care, al final, îl poate înregistra și breveta. Noi le permitem să facă studiile pe utilajul pe care îl avem, povestește Ludmila Castraveț.

În cadrul Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație, la forma de învățământ dual sunt 3 specialități: „Tenologia produselor de origine vegetală”, „Viticultor vinificator” și „Turism”.


 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...