BENZINA ȘI MOTORINA SE SCUMPESC SEMNIFICATIV. Cât vor costa carburanții mâine, vedeți AICI

03 jan 2023
Începem anul cu majorări de preț la carburanți. Agenția pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețurile plafon pentru ziua de miercuri, 4 ianuarie care sunt simțitor mai mari. Benzina se scumpește cu 70 de bani, iar motorina cu 46 de bani.

Astfel, mâine, 1 litru de motorină va putea fi cumpărat la pompă cu prețul de 23,64 lei, iar 1 litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 23,32 lei.

La începutul anului 2023 se atestă o creștere a prețurilor la produsele petroliere. Pe lângă fluctuațiile cotațiilor internaționale, aceasta se explică în mare măsură datorită a doi factori obiectivi, informează ANRE.

Pe de-o parte, pentru primul semestru al anului 2023 ANRE a majorat marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard cu 10%, de la 2,62 lei/litru la 2,91 lei/litru. Această majorare a fost necesară pentru păstrarea unui echilibru adecvat între interesele consumatorilor și fiabilitatea pieței produselor petroliere, în special în condițiile în care războiul din Ucraina a avut și continuă să provoace consecințe economice severe pentru statele din regiune, inclusiv Republica Moldova. Majoritatea cheltuielilor suportate de către comercianții de carburanți, precum remunerarea muncii, transportul sau cheltuielile de regie au crescut semnificativ pe parcursul anului 2022, fapt ce a impus necesitatea ajustării nivelului marjei comerciale specifice.

Pe de altă parte, începând cu 1 ianuarie 2023 s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova. ANRE menționează că prin Legea nr. 257 din 16.12.2020, la majoritatea mărfurilor supuse acestui tip de impozitare au fost majorate gradual cotele accizelor pentru o perioadă de 3 ani, respectiv pentru anii 2021 – 2023. În rezultat, din 01 ianuarie 2023 acciza pentru o tonă de benzină importată s-a majorat cu 637 lei și pentru o tonă de motorină cu 268 lei, care în consecință se vor reflecta treptat pe parcursul a două săptămâni în prețul final la pompă în mărime de plus 48 bani/litru la benzina COR 95 și plus 22 bani/litru la motorină, se arată în comunicat emis de Agenție.
loading ...