BNM: PRIMĂVARA RECE VA DUCE LA PREȚURI MARI PENTRU UNELE FRUCTE ȘI LEGUME

17 mai 2023
Banca Națională a Moldovei a publicat Raportul asupra inflației 2023 unde este abordat și subiectul: prețurile produselor agroalimentare. BNM estimează o tendință descendentă a ratei inflației și, în același timp, și a prețurilor la produsele alimentare, până în trimestrul I al anului 2024.

Potrivit BNM, pe parcursul trimestrului I 2023 s-a atestat o acalmie la nivelul prețurilor la produsele alimentare, cu excepția prețurilor la legume. Legumele s-au scumpit semnificativ pe fundalul interdicțiilor impuse de autoritățile din Turcia.
 

Vulnerabilitatea prețurilor la fructele și legumele autohtone față de condițiile meteorologice în perioada imediat următoare

Potrivit experienței din ultimii ani, prețurile la fructele și legumele autohtone sunt, în mare măsură, afectate de condițiile meteorologice adverse. Vorbim aici despre înghețuri, precipitații abundente, de costurile asociate recoltării, transportării, depozitării, dar și comercializării acestora în țară. Temperaturile mai scăzute fața de normă sau precipitațiile abundente, de regulă, duc la majorarea peste prognoze a prețurilor la produsele alimentare în următoarele luni.

În acest sens, ploile abundente, precum și regimul termic mai scăzut din prima parte a lunii aprilie au întârziat, iar în unele cazuri au afectat procesul de dezvoltare pentru unele culturi agricole, fapt ce ar putea susține o majorare a prețurilor pentru anumite categorii de fructe și legume.

Astfel, potrivit informației SHS, deși condițiile meteorologice, în mare parte a perioadei, au fost satisfăcătoare pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă și a plantațiilor multianuale, înghețurile în aer au creat pericol de vătămare a pomilor fructiferi înfloriți. Totodată, precipitațiile au îngreunat semănatul culturilor de  primăvară (proinflaționist), precizează BNM.
 

Incertitudini cu privire la producția agricolă din 2023 și 2024

Recolta din următorii doi ani, respectiv, prețurile la produsele alimentare pe piața internă vor depinde, în mare măsură, de condițiile agrometeorologice din perioada respectivă.

Potrivit datelor SHS, condițiile meteorologice, în mare parte a perioadei, au fost satisfăcătoare pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă și a plantațiilor multianuale, iar ploile din ultima perioadă au completat semnificativ rezervele de umezeală în sol și au îmbunătățit condițiile pentru creșterea și dezvoltarea acestor culturi. Cu toate acestea, evoluțiile în cadrul sectorului agricol și, prin urmare, traiectoria prețurilor la produsele alimentare pentru anii 2023 și 2024 sunt marcate de o incertitudine pronunțată.

Conform proiecției actuale, pentru anii 2023 și 2024 s-a asumat ipoteza consemnării unei recolte agricole bune, care va susține revigorarea activității economice, dar și disiparea presiunilor inflaționiste pentru subcomponenta: prețurile produselor alimentare.

Totodată, dacă recolta agricolă va fi compromisă (condiții secetoase, înghețuri tardive), rata de creștere a PIB pentru următorii doi ani se va plasa la un nivel inferior în comparație cu cea anticipată, iar recuperarea activității economice va fi una mai de durată. De menționat că, o recoltă agricolă modestă va genera presiuni inflaționiste superioare asupra prețurilor la produsele alimentare, se mai arată în raport.

De cealaltă parte, fermierii și agronomii speră la o recoltă bună anul acesta. La etapa actuală, culturile sunt într-o stare de dezvoltare bună și, în condiții meteo favorabile, promit rezultate frumoase. După aceștia, întârzierea semănatului nu ar trebui să afecteze calitatea recoltelor din toamnă, mai ales că rezerva de umiditate din sol este una foarte bună
loading ...