PREȚUL LA CARBURANȚI CONTINUĂ SĂ SCADĂ. Cum argumentează ANRE?

26 apr 2023
Tendința de descreștere a prețurilor la motorină și benzină se menține. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru ziua de mâine, 27.04.2023, următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:
  • 24,60 lei/litru - pentru benzina COR 95 (-0,17 bani);
  • 20,36 lei/litru - pentru motorina standard (-0,11 bani).
ANRE constată în ultima perioadă o tendință de descreștere a cotațiilor Platts la produsele petroliere pe bursele internaționale. Astfel, în intervalul 07 - 21 aprilie 2023 utilizat la calcularea prețurilor maximale, cotațiile Platts la combustibili s-au redus cu 109 $/tona la benzină și cu 79,5 $/tona la motorină. Micșorarea reprezintă circa 11,9% la benzină și 10% la motorină. 

Un alt factor care contribuie în prezent la descreșterea prețului final la produsele petroliere este aprecierea monedei naționale în raport cu dolarul SUA, care în aceeași perioadă constituie circa 0,24 lei.ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii că actualul mecanism este unul extrem de transparent și garantează corectitudine maximă la formarea prețurilor pentru produsele petroliere, precizează Agenția.
 
loading ...