BORIS BOINCEAN, DESPRE INFLUENȚA NINSORILOR ASUPRA CULTURILOR AGRICOLE

07 apr 2023
Oscilația puternică a temperaturilor din ultimele zile: între -2 și +14 grade a afectat dezvoltarea plantelor, însă ele sunt capabile să-și revină și să-și reia vegetația, susține Boris Boincean, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”. Deși precipitațiile sub formă de zăpadă din zona de Nord vor avea, pe alocuri, un impact negativ asupra culturilor, acestea au și un beneficiu important - completarea deficitului mare de apă din sol, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agora.

Noaptea erau -2..-3C și ziua +12..+14C. Bineînțeles că plantele deja au început vegetația, dar nu într-o stadiu avansat, de aceea nu putem să spunem că plantele au pierdut în totalitate nivelul de călire, mă refer la grâul de toamnă. Plantele sunt capabile să-și restabilească această capacitate. Da, este influență negativă, dar este și partea pozitivă a problemei. În sfârșit completăm acel deficit mare de umiditate pe care îl avem în sol, îndeosebi în starturile mai adânci, pentru că am început primăvară cu o secetă destul de cumplită, deficitul de apă era în jur de 50%, spune Boris Boincean.

Directorul ICCC spune că, la acest moment, nimeni nu poate evalua cât de grav poate fi impactul vremii asupra plantelor.

Vedeți că sunt ploi liniștite, nu sunt ploi torențiale, nu sunt averse, deci eu totuși sper că această apă să răzbată în staturile mai profunde ale solurilor. Dar dacă aceste ploi vor dura mai mult timp, atunci plantele vor suferi de asfixie, adică insuficiența de oxigen și aceasta poate să influențeze negativ, a adăugat Boris Boincean.

Directorul Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală a declarată că deocamdată nu este clar cât de mult au fost afectate livezile de precipitațiile și temperaturile scăzute. Informațiile cu privire la acest subiect urmează să fie publicate peste una sau două săptămâni.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în prezent, Republica Moldova este sub influența unui ciclon mediteranean. Acesta se va mai menține pe teritoriul țării astăzi și în noaptea care vine. Mâine ziua ar trebui să părăsească țara noastră și urmează să se încălzească și temperaturile să urce până +5..+10 grade. În prezent, variația de la normă meteorologică este între -4..-8 grade. Media normală zilnică în această perioadă ar fi trebuit să fie de +8..+9 grade.
 
 
loading ...