CAMERELE AGRICOLE: Cum vor funcționa, membri, cotizații, finanțare

06 mar 2024
Guvernul a votat Proiectul de lege cu referire la crearea camerelor agricole, un sistem instituțional care va contribui la realizarea priorităților de dezvoltare a sectorului agrar și a mediului rural, potrivit MAIA. Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, acestea vor fi constituite în două niveluri: camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională.  Potrivit ministrului Vladimir Bolea, de subvenții vor beneficia doar agricultorii care vor fi membri ai camerelor agricole.
 
Crearea camerelor agricole înseamnă stoparea degradării agriculturii din R. Moldova. Proiectul de lege este inspirat din Austria. Reprezentanții asociațiilor de agricultori au vizitat camerele agricole de acolo și au conștientizat importanța unei astfel de asociere.
 
Beneficii: o cooperare eficientă între factorii de decizie și fermieri, agricultorii noștri nu sunt informați și din acest motiv ratează suportul din partea statului. Va crește numărul fermelor de familie, vorbim aici de fermierii cu 2, 4 hectare. Acești fermieri vor beneficia și ei de suport din partea statului, a declarat Vladimir Bolea în cadrul unui briefing de presă.
 
În total, vor fi organizate 10 camere agricole teritoriale, în Chișinău, Orhei, Ungheni, Florești, Edineț, Hâncești, Cahul, Căușeni, Bălți și Comrat.
 
Activitatea camerelor agricole va fi finanțată din: cotizația de membru, serviciile de consultanță și asistență, prestate contra cost, donații, sponsorizări, inclusiv din partea partenerilor de dezvoltare, alte surse neinterzise de lege și bani din partea statului, a menționat Vladimir Bolea.
 
Cotizația de membru se va achita anual, diferențiat. Mărimea va fi stabilită în funcție de: forma juridică de organizare, cifra de afaceri, tipul de cultură, speciile de animale, dimensiunea exploatației agricole.
 
Membrii camerelor agricole trebuie să: dețină cel puțin 2 hectare de teren agricol arabil / cel puțin 1 hectar cu culturi perene sau legume în câmp deschis / cel puțin 0,1 hectare de legume pe teren protejat și desfășoară activitate de întreprinzător.
 
Nu toate Asociațiile de profil sunt însă de acord cu modelul de organizare a camerelor agricole, propus de autorități. Asociația Cultivatorilor de Lavandă din Moldova a publicat un mesaj prin care declară că nu este de acord cu Proiectul de Lege creat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Cu privire la aprobarea proiectului de lege privind organizarea și funcționarea camerelor Agricole.
 
Acest fapt indică implicarea directă a Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare în camera agricolă, care posibil prin acest fapt, dorește să subordoneze orice activitate asociativă a fermierilor și obligarea tuturor fermierilor să devină membri ai camerei agricole specificată la Articolul 8 alin. 2 din proiectul de lege, care atribuie obligativitatea calității de membru a tuturor deținătorilor sau arendatorilor de teren agricol.
 
Asociația nu este de acord cu această lege, care de fapt este o simplă substituție prin lege a tuturor asociațiilor de producători care există la moment. Și mai rău este că această asociere în camera agricolă va fi prin lege obligatorie pentru toți fermieri, ori acest fapt anulează dreptul la alegere și libera asociere a cetățeanului. camera agricolă fiind cu profil General nu va fi eficientă pentru sectoare specifice ale agriculturii, declară Asociația.
 
Legea urmează a fi supusă votului în Parlament.
 
 
loading ...