CONTROALE INOPINATE LA FERME, ABATOARE, COLECTORI ȘI TÂRGURI DE ANIMALE

15 jun 2023
ANSA desfășoară acțiuni inopinate de verificare în scopul combaterii activităților clandestine de procurare, transportare și comercializare tenebră a animalelor. În dimineața zilei de joi, 15.06.2023, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat o serie de controale la mai mulți colectori de animale.

Agenția verifică: originea animalelor, precum și respectarea cadrului normativ privind sănătatea, bunăstarea, identificarea și înregistrarea animalelor.

Aceste controale fac parte dint-un plan complex inițiat de Agenție, focusat pe trasabilitatea animalelor, care are drept scop combaterea activităților clandestine de procurare, transportare și comercializare tenebră a animalelor, informează ANSA.

Acțiunile ce urmează a fi derulate în perioade de timp diferitre, păstrând elementul „surpriză”, sunt complexe și diferă de la caz la caz.

Unde vor fi efectuate controale inopinate?
  • persoane fizice,
  • transportatori de animale,
  • ferme și abatoare de animale,
  • colectori de animale,
  • târguri de animale, sau alte locații unde se întrețin sau se manipulează animale (porcine, bovine, ovine, păsări ș.a.) legal sau ilegal.


Menționăm că transportarea ilicită a animalelor crește riscul izbucnirii focarelor de boli cum ar fi: pesta porcină africană, gripa aviară, rabie.   plasarea pe piață a cărnii, obținute în abatoare ce activează ilicit,  poate prezenta risc pentru sănătatea umană.

Astfel, ANSA îndeamnă cetățenii să nu procure animale fără certificate sanitare veterinare și produse alimentare din locuri neautorizate. 
Acțiunea de verificare este în desfășurare.
loading ...