VOM PUTEA VINDE LEGAL CARNE ȘI LAPTE DE LA ANIMALELE DE PE LÂNGĂ CASĂ

03 apr 2023
Gospodarii care vor să vândă ouă, miere de albine, carne de pasăre, produse lactate, ș.a. obținute de la animale din curte, vor putea face asta legal. Singura condiție necesară este - Carnetul de sănătate pentru animale.

Acest carnet de sănătate va fi eliberat gratuit de ANSA şi va fi vizat trimestrial de către medicul/felcerul veterinar al circumscripției sanitare veterinare teritoriale, în raza căruia sunt crescute animalele.

Oamenii își vor putea vinde produsele fie direct din gospodărie, fie în locuri publice determinate în acest scop (piețe agroalimentare, târguri, expoziții, iarmaroace). De asemenea, gospodarii vor trebui să respecte următoarele obligații:
  • animalele pe care le posedă să fie identificate și înregistrate corespunzător normelor legale și în caz de necesitate - tratate cu medicamente de uz veterinar, procurate pe bază de prescripție veterinară, eliberată de medicul veterinar;
  • animalele de la care s-au obținut produsele nu se află în perioada de așteptare ca urmare a administrării medicamentelor de uz veterinar;
  • să aplice toate măsurile pentru a evita riscul contaminării acestora şi trebuie să informeze medicul veterinar atunci când constată că produsele de origine animală destinate vânzării prezintă un risc pentru sănătatea umană sau a animalelor;
  • în locurile publice de comercializare a produselor de origine animală, producătorii vor avea o stare de igienă corespunzătoare (halate, șorțuri, bonete curate) şi vor avea asupra lor un document valid (carnet de sănătate), din care să reiasă că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
Acțiunea este posibilă din data de 4 aprilie 2023, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului nr. 57 „Cu privire la aprobarea Regulamentului de stabilire a normelor de certificare sanitară veterinară a mărfurilor supuse controlului sanitar veterinar de stat”.
loading ...