Drapeau Marchand este o formă de coroană tot mai des practicată în agricultura intensivă datorită faptului că fructele sunt amplasate pe liderii verticali, iar amplasarea acestora este pe direcția rândului, ceea ce permite o mai bună aerisire și penetrare a luminii în interiorul coroanei. Fructele sunt foarte ușor de recoltat, fiind de calitate mai înaltă, și amplasate uniform pe liderii verticali din care este formată coroana. Totodată permite de a utiliza mai eficient forța de muncă la lucrările de tăiere, întreținere și recoltare.
Tehnica a fost concepută în Franța și reprezintă trunchi și ax central poziţionat oblic faţă de nivelul solului. Pe partea superioară a axului sunt inserate perpendicular 5-6 şarpante orientate în acelaşi sens pe direcția rândului și la 50-70 cm distanță una de alta. Pe partea inferioară a axului se inseră două șarpante orizontale proiectate la înălțimea de 60 respectiv 100 cm de la sol care au rolul de a completa spaţiul liber care rămâne. Pe şarpante nu se găsesc subşarpante, ci numai ramuri de semischelet şi de rod.
Obţinerea acestei forme de coroană necesită în mod obligatoriu sistem de susţinere cu cel puţin 5 sârme dispuse din 50 în 50 de cm, iar pentru fiecare pom se recomandă câte un element din bambus.
Înălțimea gardului fructifer este de 2,5-3,0 m, iar grosimea de circa 1,0 m. Distanțele de plantare sunt de 3,0-3,5 m între rânduri și de 2,0-2,5 m pe rând (1142-1666 pomi/ha), în funcție de vigoarea și tipul de fructificare a pomilor și fertilitatea solului.
În aceste livezi, 70-80% din recoltă este culeasă de la sol
În țara noastră, coroana Drapeau Marchand poate fi întâlnită doar în câteva gospodării agricole, la cultura de cireș. Unul dintre fermierii care a testat această tehnică este Nicu Pascal din satul Negureni, raionul Telenești, care în anul 2020 a plantat o astfel de livadă cu cireși din soiul Final. Anul acesta, a avut deja prima roadă, iar pentru anul viitor așteaptă o recoltă bogată. Primul și cel mai mare avantaj al acestei forme de coroane este eficiența înaltă la recoltare, spune agricultorul.
În aceste livezi, 70-80% din recoltă este culeasă de la sol, nu este nevoie de platforme speciale. Acesta este un factor important, la noi eficacitatea recoltării scade mult pentru că muncitorii pierd timp urcând și coborând de pe scară, timp care costă bani.
Roada, în principiu este aceeași, dar este mai ușor de întreținut și recoltat. Iar dacă se pune peliculă anti ploaie, este coborâtă mai jos și nu se face efectul de seră, nu afectează temperatura de sub aceasta.
De asemenea, acest tip de coroană nu urgentează intrarea în rod a pomilor, asta este în funcție de soi, în anul 3-4. Dar până ajung pomii la maturitate, sunt necesare multe cheltuieli pentru tăieri, legare, întreținere, cred că sunt în jur de 40-50% mai multe cheltuieli, a povestit Nicu Pascal, pentru AGROMEDIA.
În contextul lipsei acute a forței de muncă, forma coroanei Drapeau Marchand a trezit interes și agricultoarei din nordul Moldovei, Tatiana Pavliuc, care spune că planifică plantarea unei astfel de livezi, dar, deocamdată, este în căutarea unei surse de finanțare pentru agricultori pentru instalarea unui sistem modern de irigare.
În primul rând, aceste livezi nu îmbătrânesc. De regulă, cu timpul copacul îmbătrânește și cireșele sunt mai mărunte, dar aici, fructele sunt menținute la calibrul necesar. O coardă o tai, una o lași și ele se schimbă, și dacă creanga este tânără, cireșele sunt mășcate. Este o metodă bună, care trebuie promovată în Moldova. O să mai treacă criza și vom încerca și noi. O piedică este lipsa programelor de finanțare pentru fermierii mari.
De exemplu, la IFAD, bazinul trebuie să fie până la 15 mii de cubi de apă, dar noi avem nevoie de 50 de mii. Mai căutăm, încercăm în altă parte, poate unele granturi pentru femei, ne-a mărturisit Tatiana Pavliuc.
TEHNICA DE FORMARE A COROANEI DRAPEAU MARCHAND
Anul I
În vederea realizării acestei forme de coroană, pomii se plantează înclinați sub un unghi de 45º, care sunt palisați la un element din bambus fixat de un sistem monoplan de susținere. Pentru o recepționare mai favorabilă a luminii și excluderea umbririi în cadrul structurii plantației pomii se plantează astfel ca vârful axului să fie direcționat către nord. Vergile astfel plantate se scurtează, primăvara, la 65 cm lungime în vederea obţinerii primei şarpante orizontale.
Cu ocazia tăierilor în verde din mai, când lăstarii au cca. 15-20 cm, se aleg trei lăstari viguroşi, din care unul terminal pentru prelungirea axului, al doilea situat sub acesta și pe partea inferioară a axului, cu punctul de inserție la 60 cm de la sol, iar al treilea - situat pe partea superioară a axului ce delimitează trunchiul la 30-40 cm de la sol. Acestui lăstar i se mărește unghiul de ramificare, aproximativ în luna august, deîndată ce depăşeşte lungimea de 80 cm. Ceilalţi lăstari situaţi pe trunchi sau între cei aleşi se suprimă sau se ciupesc la 3-4 frunze pentru a evolua spre rod.
Anul II
În primăvara acestui an se verifică și se reînnoiesc legăturile pomului la sistemul de susţinere, după care se palisează şi se leagă prima şarpantă oblic sub un unghi de inserție de 90º, respectiv prima șarpantă orizontală, de prima sârmă a spalierului.
Se scurtează prelungirea axului la 50-60 cm față de șarpanta oblică pentru proiectarea unei noi perechi de şarpante (oblică și orizontală). Când lăstarii au cca. 20 cm, se aleg din nou trei: unul pentru prelungirea axului, unul pentru a doua șarpantă oblică, cu punctul de inserție la cca. 50-70.cm de prima șarpantă oblică, respectiv unul inserat la cca. 100 cm de sol pentru a doua şarpantă orizontală.
La soiurile de creștere mai viguroasă se poate reține încă din acest an și cea de-a treia şarpantă oblică.
Anul III și IV
Tăirile executate în această activitate urmăresc definitivarea coronei cu toate elementele care o compun și anume: două şarpante oblice respectiv alungirea și ramificarea celor existente. La fel, se stimulează creșterea numărului formațiunilor de rod. Pomul se limitează în înălțime la nivelul ultimei sârme a sistemului de susținere.
Bibliografie: Andreea Andrecan. FORME DE COROANĂ
Sursa foto: AGROMEDIA (livada Nicu Pascal)