Plantele din grădină care au rădăcina de tip bulb, tuberculi și rizomi (Gladiole, Dalii, Begonii, Cana) trebuie să fie dezgropate înainte să dea primul îngheț. Se curăță foarte bine de pământ și se așază vreme de câteva săptămâni într-un loc cald, aerisit și uscat, până când rădăcinile se usucă și pot fi puse în vase aerisite. Deși nu necesită să fie udate, o dată pe lună trebuie să fie îndepărtate toate urmele de mucegai.
În afară de cele cu bulbi, și plantele perene fac parte din categoria celor care nu rezistă înghețului, precum: Crizantemele, Agave Americana, Agapanthus, Planta curry (Helichrysum italicum), Citronella (Pelargonium citrosum), Leandrul, Laurul/Trompeta îngerilor(Brugmansia), Bougainvillea, Abutilonul, Callistemonul, Cassia si Citricele, Pomul de aur (Aucuba japonica), Aloe Vera.
Înainte de perioada rece plantele perene pot fi mutate în ghivece, apoi depozitate în casă. Primăvara, când vremea deja se încălzește, ele pot fi puse înapoi în grădină.
Cum pregătim grădina pentru sezonul rece
Grădinarii iscusiți recomandă să fie împrăștiat un strat generos de îngrășământ pe sol pentru a menține temperatura constantă și a proteja plantele. Se recomandă ca îngrășământul să fie pus după primul îngheț.
Plantele sensibile pot fi afectate iarna de sarea folosită pentru a dezgheța trotuarele și aleile. Se recomandă pentru plante precum mărul ornamentali (Malus spp.), brazii, molidul alb (Picea glauca) sau diferitele soiuri de tisa (Taxus spp.) să se facă un gard protector lângă trotura din mai multe plăci din plastic ce pot proteja plantele de substanțele care le pot face rău.
Sursa: Realitatea