CUM PRELUCRĂM SOLUL ASTFEL ÎNCÂT SĂ PĂSTRĂM VII TOATE MICROORGANISMELE?

09 mai 2022
„Arătura este o nebunie”, spunea renumitul agronom Ivan Ovsinsky, cel care a scris cartea „Sistemul nou de agricultură”. De aceeași părere este și agricultorul moldovean Ion Cazacu, care a renunțat de mulți ani la arat și se laudă că poate să obțină roadă bogată chiar și pe timp de secetă.

Nu plugul este ajutorul omului pentru o roadă bogată, dar microorganismele care se află în sol. Tocmai de asta, adepții agriculturii ecologice încearcă să nu prelucreze solul mai adânc de 5 cm, astfel încât să nu deranjeze vietățile din pământ.

Fiind prelucrat, respectarea acestor 5 cm, face să se întâmple minunea creatorului. Sub 5 cm, se întâmplă diferența de temperatură, de ce? Fiindcă mai adânc, rădăcinile nu au fost afectate. Ele rămân din an în an, sute, mii care putrezesc datorită microorganismelor, care se transformă în capilare, într-o armură a solului, susține Ion Cazacu.

Aratul cu tehnica atinge o adâncime de 30, 50 de cm, în funcție de mașina utilizată. Această practică poate transforma un sol fertil în unul sărac.

Săpând la o adâncime mai mare de 5 cm, noi deranjăm armura solului, deranjăm capilarele solului, coloniile de microorganisme care trăiesc în sol. Arătura adâncă primește foarte ușor apa, ea înlocuiește aerul din ea. A plouat, înlocuiește aerul. Este un factor negativ, nu vor mai merge procesele așa cum ar trebui. Dacă nu plouă, sunt vânturi puternice. E suficient, iată, cum am avut primăvara aceasta, și solul se transformă în Sahara, într-un deșert, spune agricultorul.

Atunci când terenul este prelucrat corect, nu este nevoie de foarte multe precipitații.

Sub 5 cm, temperatura de afară se schimbă cu 10-12 grade, deci este o diferență. După fizică, noi știm că îndată se formează picătura de rouă, de condens. Astfel, nu ne trebuie ploaie, avem umiditatea noastră din aer. Diferența asta de temperatură se formează mereu. Am găsit în literatură că se pot forma câte 9 tone la hectar de condens, atunci când sus create condițiile pe care le-am enumerat ai sus.

Eu am mers pe calea lui Ovsinsky, citindu-l bine și pe Faulkner, astfel am reușit într-un an de secetă să recoltez o roadă de 6, 7 ori mai mare decât vecinii din jur, decât în toată Moldova, a declarat Ion Cazacu.

Totodată, nu e nevoie nici de îngrășăminte artificiale pentru ca solul să fie fertil.

Agricultura intensivă înseamnă mare cheltuieli, tehnică grea, diferite chimicate. Ovsinsky avea instrumente cu care prelucra solul doar la suprafața de 5 cm. De asta avem noi acum nevoie, utilaje ușoare.

Astfel, creând condiții pentru organismele din sol, vă veți putea bucura de roade bogate chiar și în ani secetoși.

Sursa: prime.md
loading ...