CUM SĂ PLANTEZI UN GARD VIU DIN CHIPAROSUL LEYLANDII

09 jan 2024
Unul dintre chiparoșii cu creștere rapidă și cei mai cunoscuți este leylandi. Poate crește aproape doi metri și jumătate pe an, ceea ce o face una dintre cele mai apreciate atunci când vrei să observi o diferență într-un timp scurt. Dar cum să plantezi gardul viu leylandii? Citiți în acest material.
 
Spre deosebire de alte plante, pentru care trebuie să aștepți să treacă iarna sau să sosească primăvara pentru a o face, în cazul gardului viu Leylandii, acesta este plantat cu câteva luni mai devreme. Iar cel mai bun moment pentru plantare este atunci când temperaturile sunt blânde, cea mai bună perioadă fiind toamna.
 
Următoarea întrebare pe care ți-o poți pune atunci când plantezi gardul viu leylandii este ce dimensiune ar trebui să aibă. Și de multe ori ceea ce ne dorim este ca acesta să fie cât mai mare pentru a economisi timp. Problema este că uneori acest lucru nu se poate face.
 
Există trei moduri de a o planta:
  • Prin semințe, deci va dura mult timp să crească și s-ar putea să nu fie funcțional pentru tine.
  • Plante mai mici de 50 de centimetri. De asemenea, nu le recomandăm pentru că nu sunt încă suficient de puternice pentru a rezista transplanturilor, schimbărilor drastice de temperatură, lipsei de îngrijire...
  • Plante înalte de peste doi metri. Ceva pe care nu-l recomandăm din două motive: prind rădăcini mult mai încet și, de asemenea, durează mai mult să se adapteze.
 
O întrebare frecventă, mai ales dacă chiparoșii leylandii sunt pentru acoperirea gardurilor sau a zonelor nu prea extins, are legătură cu spațiul dintre plante.
 
În acest caz, experții recomandă să existe o separare între gardurile vii de cel puțin 50 de centimetri. În acest fel, ei nu vor concura sau lupta pentru nutrienții de pe pământ sau pentru lumina soarelui. Cu toate că Ideal ar fi 100 de centimetri (adică un metru).
 
Tine cont de faptul ca, chiar daca sunt mici la inceput si crezi ca sunt prea departate una de alta, vor creste in timp, iar in final distanta dintre plante abia se va observa.
 

Cum să plantezi gardul viu leylandii

Daca il plantezi intr-un ghiveci, va trebui sa pregatesti solul. În acest caz, vă sfătuim să utilizați un substrat de bună calitate (cu cât mai mult, cu atât mai bine). Adăugați puțin drenaj și, de asemenea, compost cu eliberare lentă conţinând magneziu. Amesteca totul bine si umple oala cu baza si apoi transfera chiparosul in el si termina de umplut complet.
 
Dacă vrei să-l plantezi în grădină, va trebui să faceți mai întâi gaura și vă recomandăm să fie oarecum adâncă, deoarece rădăcinile sale tind să coboare în jos. Acesta este lucrul bun la ei, pentru că nu trebuie să vă faceți griji că ei construiesc un zid sau vor deteriora trotuarul.
 
Odată ce ai gaura, pământul pe care l-ai îndepărtat poate fi folosit pentru a o planta, deși vă recomandăm să adăugați puțin drenaj și, de asemenea, îngrășământ cu eliberare lentă. De fapt, Un truc pe care mulți experți îl folosesc este să umpleți cu puțin pietriș pentru a ajuta la prevenirea acumulărilor de apă care ar putea putrezi rădăcinile plantei.
 
Acum trebuie doar să plasați și să centrați chiparosul și să umpleți gaura pentru a-l fixa în pământ, astfel încât să se adapteze și să înceapă să crească. Nu uitați să adăugați apă. Tolerează umbra, semiumbra și soarele, precum și orice tip de sol. Dar dacă vrei să-i dai tot ce e mai bun, atunci alege un sol drenat și îmbogățit (de aici și îngrășământul) și cu mult soare.
 
Odată ce l-ați plantat, este timpul să le udați. Prima dată ar trebui să fie abundent, astfel încât tot pământul să rămână umed (ai grijă să nu exagerezi). Smecheria? Apă, dar în mai multe faze. Primul tocmai s-a terminat, al doilea câteva ore mai târziu; o treime dacă vezi că poate lipsi...
 
Este necesar ca, în primele trei săptămâni, să fie păstrat umed pentru a-l ajuta să se adapteze și să se înrădăcineze mai bine. Prin urmare, Dacă puteți folosi irigarea prin picurare sau similar, mult mai bine. După acest timp, va trebui să-l udați doar moderat.
 
Spre deosebire de alți chiparoși, acesta tolerează mai bine excesul de apă, dar fără a exagera.
 
O altă grijă de care ar trebui să ții cont este tutoratul. În funcție de dimensiunea chiparosului tău, poate fi necesar să-l pariezi în primii doi ani pentru a-l menține să crească drept. După timp, nu uitați să-l scoateți sau veți ajunge să sugrumați trunchiul.
 
În cele din urmă, ține cont de tăierea chiparosului, care va necesita cel puțin două pe an (patru dacă crește destul de repede).
 
Sursa: Jardineriaon
loading ...