CUM VĂD FERMIERII DEPĂȘIREA CRIZEI DIN SISTEMUL AGRICOL?

19 mar 2022

Agricultorii din toată țara au discutat despre problemele majore cu care se confruntă, precum și despre acțiunile pe care ar trebui să le întreprindă statul pentru a-i ajuta să depășească criza în care s-a pomenit întreg sistemul agricol din țară, la Adunarea Generală a Federației Agricultorilor din Moldova ”FARM”.

Problemele stringente menționate au fost: creşterea prețurilor la carburanți și necesitatea de a elabora un mecanism care să reglementeze această situație, cum ar fi reducerea accizei la motorină; majorarea fondului de subvenționare și simplificarea procesului de obținere a banilor. De asemenea, fermierii și-au expus nemulțumirea și în legătură cu majorarea taxelor de import, creșterea prețurilor la fertilizanți și pesticide.

Agricultorii au menționat că au nevoie de ajutor din partea statului pentru a face față provocărilor. Aceștia au solicitat acoperirea parțială a cheltuielilor suportate la lucrările agricole. De asemenea, fermierii au cerut să fie scutiți de impozitul pe venit pentru anul 2022, diversificarea piețelor de desfacere, susținerea sporită a sectorului zootehnic, reabilitarea sistemelor de irigare precum și protecția intereselor producătorilor locali.
 
Totodată, agricultorii au propus autorităților un șir de acțiuni ce ar contribui la reabilitarea sistemului agricol din țară. Printre acestea, elaborarea și adoptarea Legii cu privire la garantarea Creditului Agricol, care să prevadă crearea Fondului de Garantare a Creditului Agricol; Crearea laboratoarelor de certificare noi în raioanele țării; Negocierea la nivel de Guvern a simplificării exportului în UE; Compensarea parțială a costurilor îngrășămintelor minerale și a produselor de uz fitosanitar; Asigurarea controlului asupra companiilor de aprovizionare, cu privire la adaosul comercial inclus în prețul final al produselor importate, prin introducerea rigorilor de trasabilitate.
 
În context, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a menționat că, autoritățile vor identifica noi instrumente de dezvoltare a sectorului agroindustrial, reieșind din realitățile existente.
 
„În prezent, instituțiile statului ajustează procesele economice pentru atenuarea efectelor situației de criză și pentru substituirea importului de produse agroalimentare. Trebuie să avem o abordare constructivă și consecventă, să adoptăm măsuri prompte în beneficiul tuturor cetățenilor. În acest sens, am elaborat un set de propuneri în suportul comunității agricole și în zilele următoare vom comunica deciziile. În anul curent, intenționăm să intensificăm negocierile cu partenerii de dezvoltare în vederea obținerii finanțărilor în sectorul de irigare”, a subliniat ministrul.
 
 Mai multe informații de la Adunarea Generală FARM: totalurile anului 2021 și soluții anticriză pentru 2022
 
 
 
loading ...