Federația Agricultorilor din Moldova „FARM” a desfășurat Adunarea Generală. S-au întrunit participanți din diferite structuri și organizații – instituțiile statului, fermieri, antreprenori agricoli, consultanți, pentru a face totalurile anului 2023 și planurile strategice pentru viitorul apropiat.
Și pe parcursul acestui an, FARM a continuat să fie partenerul de încredere al fermierilor și i-a ghidat în dezvoltarea afacerilor lor.
Pe parcursul ultimilor 3 ani, Federația a avut 4 obiective majore, care, periodic, au fost ajustate la cerințele fermierilor. Aceste obiective sunt: Reprezentarea intereselor membrilor și sporirea durabilității instituționale ale Federației și organizațiilor membre; Sporirea competitivității producătorilor agricoli prin asistență în aplicarea tehnologiilor moderne, accesarea resurselor financiare și piețelor de desfacere; Promovarea rolului femeilor și tinerilor în agricultură prin dezvoltarea capacităților și afacerilor prietenoase mediului; Integrarea fermierilor în lanțurile valorice prin crearea asociațiilor, cooperativelor, grupurilor de producători și clusterelor.
Unul din scopurile noastre a fost să implicăm membrii Federației în activitățile de reprezentare, să îi instruim/inițiem în activități de advocacy și procese de elaborare a politicilor. Astfel, am desfășurat un șir enorm de activități, întruniri, adunări. Drept rezultat, au fost implementate 11 campanii de advocacy, implementate în parteneriat cu alte organizații, elaborate un șir de documente de poziții. La fel, am lansat un program de stagiari pentru studenți.
De asemenea, au fost organizate școli de câmp, ateliere, conferințe, cursuri de instruire, vizite de studiu, consultanță individuală, asistență tehnică la accesarea resurselor financiare etc.
Am depus eforturi maxime și am realizat tot ce ne-am planificat, poate chiar și mai mult, a menționat Aurelia Bondari, Director Executiv al Federației Agricultorilor din Moldova.
Reprezentanți a celor 11 Organizații Regionale, FARM: Cahul, Hîncești, Rîșcani, Cantemir, Drochia, Edineț, Fălești, Nisporeni, Orhei, Soroca, Ungheni, prezenți la adunare au pus în discuție temele și subiectele problematice din domeniul agricol. Aici, s-a menționat: dificultăți de perfectare a actelor pentru subvenționare în sectorul zootehnic; problema lipsei accesului la apă pentru irigare, mai exact, necesitatea permiterii accesului la apele subterane; necesitatea modificărilor unui șir de prevederi legale, nevoia unei cooperări mai bune între producători și instituțiile statului etc.
Prezenți la eveniment, Vasile Șarban, Secretar de Stat la Ministerul Agriculturii, Diana Coșalîc, Director Interimar, Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură și Viorel Chetrari, Șef Direcție, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor au răspuns la întrebările fermierilor, cu promisiunea de a le soluționa în limita posibilităților și a cadrului legal.
La finalul evenimentului, participanții au ales organul de conducere FARM și au adoptat Rezoluția Adunării Generale.
De menționat că doar în anul 2023, prin intermediul Școlilor de Câmp a Fermierilor și altor programe au fost școlarizați peste 700 de producători agricoli, 203 au fost instruiți în Alfabetizarea Financiară, iar 2219 au beneficiat de consultanță individuală, dintre care, 1300 în elaborarea planurilor de afaceri, pregătirea actelor pentru subvenționare etc.