LEGUMICULTORII VOR SĂ-ȘI UNEASCĂ EFORTURILE ȘI SĂ CREEZE „ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ A LEGUMICULTORILOR”

11 jan 2024
Peste 200 de legumicultori din țară susțin crearea Asociației Naționale a Legumicultorilor din Republica Moldova. În perioada 12-22 decembrie, 2023 au fost organizate 8 Adunări Regionale cu participarea legumicultorilor din peste 20 de raioane. Aceștia au fost informați despre necesitatea creării unei asociații naționale de profil, care să le apere interesele la toate nivelurile - local, regional, național, dar și internațional.
 
Specialiști din domeniul dezvoltării afacerilor agricole, marketing, dar și consultanți în legumicultură au adus argumente privind avantajele unificării eforturilor într-o asociație de nivel național. Totodată, în cadrul evenimentelor, producătorii agricoli au fost informați privind tehnologiile moderne de producție, mecanismul de lucru al pieței, necesitatea unui buget pentru marketing și promovare, diferența dintre cooperativă și asociație, procedura de înregistrare a unei organizații necomerciale. În același timp, fermierii au fost instruiți cum pot influența politicile publice și cât de importantă este implicarea personală a fiecărui legumicultor pentru dezvoltarea sectorului.
 
Inițiativa de a crea Asociația Națională a Legumicultorilor aparține Federației Agricultorilor din Moldova și este susținută de Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, USAID.
 
Participanții adunărilor au manifestat interes sporit față de această formă de organizare, ba mai mult decât atât, aceștia vor să grăbească procesul de creare a asociației pentru a reuși consolidarea și promovarea sectorului deja începând cu 2024.
 
Ala Popa, una dintre cele mai mari legumicultoare de la Telenești, a menționat în cadrul întâlnirii de la Orhei că asociația reprezintă o modalitate eficientă de monitorizare a suprafețelor de producție:
 
Eu cred că noi trebuie să creăm această asociație cât mai curând. Avem nevoie de un instrument prin care să monitorizăm și gestionăm situația de producere a legumelor din țară. Să nu cultivăm produsele cu ochii închiși, dar să cunoaștem care sunt nevoile consumatorilor și să nu facem concurență între noi. Dacă eu am posibilitatea să cultiv roșii în câmp deschis, atunci să le cultiv eu, iar dacă legumicultorul din satul vecin vrea și poate să cultive ceapă, să o facă. Să ducem cont de asolament, metodă tehnologică, dar și posibilitățile reale. Prin asociație vom reglementa procesul de producție, asta în primul rând, dar și o organizare, control și monitorizare a livrărilor. Nu mai trebuie să așteptăm ca statul să ne rezolve problemele, nu statul trebuie să ne rezolve problemele privind livrarea produselor sau vânzarea lor. Dacă vom lucra în parteneriat, vom avea producție omogenă și în așa fel vom putea livra producție în rețelele din țară, pentru că vom îndeplini condițiile solicitate de piață - calitate și cantitate.
 
Andrei Zbancă, consultant în dezvoltarea afacerilor, de asemenea, susține că această asociație trebuie creată cât mai curând.
 
Sectorul legumicol este dezorganizat. Din ședințele pe care le-am avut, se vede foarte clar că mulți dintre ei, chiar dacă sunt din același raion, nu se cunosc. Organizarea sectorului poate fi posibilă doar prin fortificarea și dezvoltarea asociațiilor pe produs și prin dialog cu toți actorii din lanțurile valorice. Când vom fi mai uniți și organizați vom realiza aceste lucruri simple, dar sistematic. Iar unirea într-o asociație națională trebuia să se producă cel puțin cu 5 ani în urmă, așa că nu mai avem timp pentru a amânarea procesului.
 
Rodion Gudim, specialist în dezvoltarea afacerilor și serviciilor integrate, USAID a menționat că legumicultorii au nevoie de asociație care să le reprezinte interesele și care să le cunoască problemele din interior.
 
Investitorii sunt deschiși să ofere sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului legumicol, dar atâta timp cât nu există o organizație care să acționeze în nume colectiv, este foarte complicat de a susține sectorul. Iar crearea asociației este o soluție pe termen lung.
 
Vasile Pojoga, manager de proiecte FARM, care este și moderatorul evenimentelor este convins că doar prin crearea asociației, legumicultorii pot ajunge să-și comercializeze produsele în rețelele de magazine din țară. Cu atât mai mult, el susține că odată cu formarea acestei organizații, producătorii de legume vor deveni mai vizibili, mai vocali și prin promovare corectă, vor putea cultiva în rândul cumpărătorilor cultura de a consuma „legume de acasă”.
 
În luna ianuarie urmează alte trei Adunări Regionale, care vor avea loc la Ștefan-Vodă 12 ianuarie, Chișinău 17 ianuarie și Ungheni (data evenimentului va fi publicată pe pagina FARM de Facebook).
loading ...