PRODUCĂTORII DE LEGUME DIN REPUBLICA MOLDOVA SUNT TOT MAI UNIȚI

04 mar 2024
Legumicultorii din Republica Moldova se apropie cu pași rapizi de momentul formării Asociației Producătorilor de Legume. Membrii Grupului de Inițiativă s-au întrunit în cea de-a treia ședință de lucru.
 
Atelierul a fost productiv și eficient, toate punctele din agendă au fost aprobate rapid. Acest lucru demonstrează maturitatea și pregătirea legumicultorilor de a colabora și de a se uni într-o singură structură națională.
 
În cadrul ședinței, producătorii au analizat și comentat statutul asociației, principiile de înaintare a candidaților în organele de conducere, criteriile de eligibilitate pentru calitatea de membru și procedura de alegere a Consiliului de Administrare.
 
De asemenea, s-a discutat pe larg organizarea Adunării Generale de constituire a Asociației: formatul, agenda și data acesteia. Pentru a prezida Adunarea Generală de constituire, a fost desemnat Petru Puțuntică, producător de legume din raionul Călărași. Acesta va modera evenimentul de înființare a instituției:
 
Pe toți ne-a unit dorința de a ne simplifica activitatea, de a ne promova pe piețele interne și externe și de a crește în ceea ce facem. Din acest motiv, este necesară o asociere pentru a ne ajuta să ne promovăm activitatea. Asociația trebuie să ne ajute să consolidăm sectorul, să-l scoatem din faza în care se află astăzi și să-l creștem la un nivel industrial. Și eu cred că noi avem potențialul de a concura cu producătorii de pe alte piețe.
 
Membrii Grupului de Inițiativă sunt convinși că formarea asociației este un pas important pentru legumicultorii din Republica Moldova. În același timp, ei conștientizează că este nevoie de multă muncă și efort din partea fiecărui membru pentru a construi o structură funcțională. Tocmai din acest motiv s-a discutat pe îndelete și despre statutul membrilor și condițiile de aderare la asociație.
 
Brandul și identitatea organizației joacă, de asemenea, un rol remarcabil în poziționarea acesteia la nivel național, dar și internațional. Datorită acestui fapt s-au propus mai multe denumiri pentru înregistrarea entității, dar și mesaje cheie pe care trebuie să le transmită.
 
Grupul de Inițiativă pentru crearea Asociației, de la începutul anului s-a întâlnit în trei ședințe de lucru, în care au elaborat scopul, obiectivele și principalele direcții de activitate ale acesteia. De asemenea, aceștia au înaintat un document de poziție către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, prin care au solicitat mai multe îmbunătățiri ale politicii de subvenționare.
 
Reamintim că în perioada decembrie 2023 - ianuarie 2024, Federația Agricultorilor din Moldova (FARM), cu susținerea Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de USAID, a organizat 11 Adunări Regionale. Acestea au avut ca scop stimularea legumicultorilor din întreaga țară să creeze o asociație de profil, mobilizând peste 400 de producători legumicoli.
 
loading ...