DE CE S-A SCUMPIT ULEIUL? Explicațiile celui mai mare producător din țară, Trans-Oil

16 mai 2022
Cel mai mare producător de ulei de floarea soarelui din Moldova, grupul de companii Trans-Oil susține că nu a mărit prețul la ulei. Vaja Jhashi, director general și acționar majoritar Trans-Oil, a declarat că majorările urmează să fie aplicate abia la sfârșitul lunii mai.

Am ajuns la concluzia că trebuie să majorăm prețul cu 7 lei. Am anunțat distribuitorii că vom face asta la sfârșitul lunii mai. Noi am decis că litrul de ulei se va scumpi de la 28, la 36 de lei. Prețul produsului aflat deja pe rafturile magazinelor, ar fi trebuit să rămână neschimbat. Dar ce s-a întâmplat? Uleiul a ajuns să coste 50 de lei. Asta ne-a uimit și pe noi. Stela Ivanovna (Stela Ostrovețchi, director Floarea Soarelui SA) a menționat de mai multe ori că prețul la ulei ar trebui să fie plafonat, anume pentru a evita astfel de majorări nejustificate, a declarat Vaja Jhashi, director general și acționar majoritar Trans-Oil.

Uleiul îmbuteliat care se află în prezent în vânzare, a fost cumpărat cu un preț puțin mai mare de 29 de lei. Reiese că rețelele au majorat prețul în avans, a menționat Vitali Butnaru, Manager Financiar Trans-Oil.

În luna februarie, grupul Trans-Oil și-a luat angajamentul ca, în contextul situației create din cauza războiului din Ucraina, să introducă un moratoriu al creșterii prețului la ulei pe piața locală. Dar, potrivit managerilor companiei, după 2 luni în care prețul a fost menținut artificial, din cauza inflației, acest lucru nu mai poate continua.

Din ianuarie, până în martie, prețul pentru semințele de floarea soarelui a crescut cu 42%,  la celelalte produse, cu 46%, la energia electrică – cu 50%. Din acest motiv, prețul uleiului nu mai poate să rămână neschimbat. Cheltuielile de logistică au crescut catastrofal, a spus Stela Ostrovețchi, director Floarea Soarelui SA.

Despre achiziția materiei prime, Stela Ostrovețchi a declarat următoarele:

Ucraina s-a adresat la noi cu rugămintea de a cumpăra semințele de floarea soarelui, noi le-am cumpărat, aveam nevoie de materie primă. În prezent, avem asigurată producerea până la începutul lunii august. Am încercat să cumpărăm semințele de floarea soarelui de la producătorii noștri locali, le-am propus prețul de 18 mii, și 18 600 pentru o tonă, dar am fost refuzați, așteptau preț mai mare. Astfel, în țară au rămas 40 de mii de tone de semințe de floarea soarelui.

Potrivit Stelei Ostrovețchi, prețul pentru uleiul îmbuteliat SA Floarea Soarelui, cu majorările aplicate, va fi de 37 de lei pentru 1 litru. Acesta este prețul cu care distribuitorii/rețelele mari de magazine vor cumpăra uleiul de la fabrică.

Toate declarațiile au fost făcute în cadrul unei ședințe organizate de Academia de Jurnalism Economic.

Redacția Agromedia a contactat rețelele mari de magazine din țară pentru a comenta majorarea prețului la ulei, dar, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Amintim că la începutul săptămânii trecute, uleiul de floarea soarelui a ajuns să coste, în unele magazine până la 50 de lei litrul. Consiliul Concurenței a anunțat că desfășoară o investigație de cunoaștere a pieței comercializării și procesării culturilor cerealiere și oleaginoase, inclusiv a prețurilor de comercializare cu amănuntul la uleiul de floarea soarelui.

În context, la sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile au anunțat că vor solicita Comisiei pentru Situații Excepționale să introducă uleiul pentru consum în lista produselor social importante. Adaosul comercial al acestor produse este plafonat până la 20 la sută.

În prezent, în magazinele din Capitală, prețul uleiului variază între 43 și 47 de lei. La Piața Centrală, litrul de ulei de floarea soarelui se vinde cu 40 – 43 de lei.
 
 
loading ...