DIRECTOR AIPA CĂTRE FERMIERI: „Subvențiile per cap de animal vor fi achitate din a doua jumătate a lui august”

09 aug 2021
Azi, 9 august, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a invitat reprezentanții asociațiilor de profil din sectorul zootehnic la dialog. Părțile au discutat despre examinarea cererilor de acordare a plăților directe pe cap de animal, în condițiile în care sectorul zootehnic a fost puternic afectat de secetă în vara anului trecut, iar ajutorul din partea statului le-ar soluționa o parte din problemele cu care se confruntă.

În debutul evenimentului, directorul AIPA, Vadim Curmei a vorbit despre importanța stimulentelor financiare acordare din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural prin prisma noului mecanism de stimulare a crescătorilor de animale.

După primul apel desfășurat, AIPA a recepționat 416 cereri de acordare a plăților directe per cap de animal dintre care 197 – pentru deținătorii de bovine, 128 – ovine și 91 - deținătorii de caprine. De plăți directe per cap de animal urmează să beneficieze 322 deținătorii de animale unici.

„Plata directă per cap de animal se acordă o singură dată pe an, pentru deținătorii de animale cu specia bovine, ovine, caprine. Sunt pasibile spre plata directă animalele înregistrate și exploatate în fermele zootehnice amplasate în extravilan”, a explicat Diana Coșalîc, director adjunct interimar AIPA.

Reprezentanții asociațiilor de profil din sectorul zootehnic au intervenit cu rugămintea ca, în procesul de examinare a cererilor, termenul limită per etapă să fie diminuat. Astfel, în context Vadim Curmei a dat asigurări că, în a doua jumătate a lunii august, AIPA va depune tot efortul pentru a demara procesul de autorizare a plăților pentru solicitanții a căror dosare au fost declarate valide.

Plățile directe per cap de animal vor fi alocate din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural și vor contribui la stimularea creșterii și întreținerii a: 13692 bovine (dintre care 3 356 - junci peste 12 luni, 9 167 vaci din rase specializate pentru producţia de lapte şi mixte și 1 169 vaci din rase specializate pentru producţia de carne), 27 967 ovine (dintre care 3 669 - mioare peste 12 luni, 21 258 oi din rase specializate pentru producţia de lapte şi mixte și 3 040 oi din rase specializate pentru producţia de carne), 10 774 caprine (dintre care 1 404 - căprițe peste 12 luni și 9 370 capre).

Menționăm că, în anul 2021 pentru implementarea mecanismului de plată „plăți directe per cap de animal” din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural au fost distribuite 80 mil. lei,  surse ce urmează a fi virate pe conturile solicitanților de plăți.

AGROMEDIA amintește că săptămâna trecută a publicat un material la acest subiect, în care mai mulți fermieri și-au arătat nemulțumirea vizavi de faptul că subvențiile per cap de animal urmau a fi achitate începând cu 4 august. AIPA a reacționat imediat la cele publicate de noi și a venit cu o opinie separată în care a făcut mai multe precizări, printre care: lipsa cadrelor de muncă, dosare multe, controale efectuate direct la fața locului, dar că surse sunt și că deținătorii de ovine, bovine și caprine își vor primi banii cât de curând. Vom reveni.

 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

CONDUCEREA MAIA LA DISCUȚII CU FERMIERII

21 jan 2022

STRATEGIA NAȚIONALĂ DE DEZVOLTARE AGRICOLĂ ȘI RURALĂ PUSĂ ÎN DISCUȚIE: Propunerile înaintate de RDCR

20 jan 2022

7 ANI DE DCFTA ÎN MOLDOVA: Extinderea listei de produse agroalimentare exportate în UE, primordială pentru ANSA. Detalii

20 jan 2022

DE ACUM ÎNCOLO ANSA VA DECIDE CARE FRUCTE ȘI LEGUME SUNT PROASPETE. Vezi cerințele noi aprobate de Guvern

19 jan 2022

VAMA ȘI MISIUNEA USAID, DISCUȚII DESPRE ACORDUL DE FACILITARE A COMERȚULUI. Succesele unui parteneriat

18 jan 2022

DIRECTOR AIPA CĂTRE FERMIERI: „Subvențiile per cap de animal vor fi achitate din a doua jumătate a lui august”

DIRECTOR AIPA CĂTRE FERMIERI: „Subvențiile per cap de animal vor fi achitate din a doua jumătate a lui august”

DIRECTOR AIPA CĂTRE FERMIERI: „Subvențiile per cap de animal vor fi achitate din a doua jumătate a lui august”

loading ...