DIRECTOR AIPA CĂTRE FERMIERI: „Subvențiile per cap de animal vor fi achitate din a doua jumătate a lui august”

09 aug 2021
Azi, 9 august, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a invitat reprezentanții asociațiilor de profil din sectorul zootehnic la dialog. Părțile au discutat despre examinarea cererilor de acordare a plăților directe pe cap de animal, în condițiile în care sectorul zootehnic a fost puternic afectat de secetă în vara anului trecut, iar ajutorul din partea statului le-ar soluționa o parte din problemele cu care se confruntă.

În debutul evenimentului, directorul AIPA, Vadim Curmei a vorbit despre importanța stimulentelor financiare acordare din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural prin prisma noului mecanism de stimulare a crescătorilor de animale.

După primul apel desfășurat, AIPA a recepționat 416 cereri de acordare a plăților directe per cap de animal dintre care 197 – pentru deținătorii de bovine, 128 – ovine și 91 - deținătorii de caprine. De plăți directe per cap de animal urmează să beneficieze 322 deținătorii de animale unici.

„Plata directă per cap de animal se acordă o singură dată pe an, pentru deținătorii de animale cu specia bovine, ovine, caprine. Sunt pasibile spre plata directă animalele înregistrate și exploatate în fermele zootehnice amplasate în extravilan”, a explicat Diana Coșalîc, director adjunct interimar AIPA.

Reprezentanții asociațiilor de profil din sectorul zootehnic au intervenit cu rugămintea ca, în procesul de examinare a cererilor, termenul limită per etapă să fie diminuat. Astfel, în context Vadim Curmei a dat asigurări că, în a doua jumătate a lunii august, AIPA va depune tot efortul pentru a demara procesul de autorizare a plăților pentru solicitanții a căror dosare au fost declarate valide.

Plățile directe per cap de animal vor fi alocate din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural și vor contribui la stimularea creșterii și întreținerii a: 13692 bovine (dintre care 3 356 - junci peste 12 luni, 9 167 vaci din rase specializate pentru producţia de lapte şi mixte și 1 169 vaci din rase specializate pentru producţia de carne), 27 967 ovine (dintre care 3 669 - mioare peste 12 luni, 21 258 oi din rase specializate pentru producţia de lapte şi mixte și 3 040 oi din rase specializate pentru producţia de carne), 10 774 caprine (dintre care 1 404 - căprițe peste 12 luni și 9 370 capre).

Menționăm că, în anul 2021 pentru implementarea mecanismului de plată „plăți directe per cap de animal” din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural au fost distribuite 80 mil. lei,  surse ce urmează a fi virate pe conturile solicitanților de plăți.

AGROMEDIA amintește că săptămâna trecută a publicat un material la acest subiect, în care mai mulți fermieri și-au arătat nemulțumirea vizavi de faptul că subvențiile per cap de animal urmau a fi achitate începând cu 4 august. AIPA a reacționat imediat la cele publicate de noi și a venit cu o opinie separată în care a făcut mai multe precizări, printre care: lipsa cadrelor de muncă, dosare multe, controale efectuate direct la fața locului, dar că surse sunt și că deținătorii de ovine, bovine și caprine își vor primi banii cât de curând. Vom reveni.

 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

DIRECTOR AIPA CĂTRE FERMIERI: „Subvențiile per cap de animal vor fi achitate din a doua jumătate a lui august”

DIRECTOR AIPA CĂTRE FERMIERI: „Subvențiile per cap de animal vor fi achitate din a doua jumătate a lui august”

DIRECTOR AIPA CĂTRE FERMIERI: „Subvențiile per cap de animal vor fi achitate din a doua jumătate a lui august”

loading ...