CARE E SECRETUL RECOLTELOR STABILE CALITATIV ȘI CANTITATIV DE LA CRAMA MIRCEȘTI

13 sep 2023
În această perioadă, în toate podgoriile este forfotă mare, se adună roadele muncii unui an de zile și se fac planuri pentru vinuri bune. Vremea caniculară de la sfârșit de vară a grăbit anul acesta coacerea strugurilor, respectiv, și culesul a început mai devreme decât de obicei. Nu fac excepție nici plantațiile Cramei Mircești, pentru care sezonul 2022-2023 a fost unul bun, iar rezultatele din câmp sunt promițătoare.
 
Struguri sănătoși, cu nivel echilibrat de zahăr și aciditate și randament stabil la hectar – așa ne-a caracterizat recolta din acest an Arcadie Foșnea, fondatorul Cramei. Tot Dumnealui ne-a povestit cum reușește să evite devierile de mari de recolte de la an la an.
 

Primele la cules sunt soiurile albe

Pentru Crama Mircești, anul a fost unul destul de echilibrat. Iarna a fost relativ blândă, deși părea secetoasă, în aprilie am avut suficiente precipitații. Ca și protecție, nu am avut provocări. Am stropit via de 7 ori.  Am ales să prevenim, nu să tratăm, astfel, ne putem lăuda cu zero infecții în plantații.
 
Am început recoltarea cu soiurile albe: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Feteasca Albă. Zilele acestea suntem deja la Pinot Noir. Acest soi îl avem pe 4 parcele, și producem din el vin roșu, roze și șpumant. Anul acesta, la capitolul noutăți Crama Mircești va veni cu vin spumant.
 
Culesul mai devreme este și din motiv că ne dorim vinuri mai ușoare, cu un nivel mai scăzut de alcool. Dacă anterior era 13% și mai mul concentrația de alcool, acum ne propunem să fie între 11,5-12,5%, spune Arcadie Foșnea.
 

Cantități puțin mai mici, dar stabile

Randamentul stabil, obținut din plantațiile de la Mircești nu este un specific al anului, o caracteristică a soiurilor sau un noroc. Reprezintă rezultatul unui management bine pus la punct. Se efectuează lucrări planificate riguros, sistematice, care, ulterior, dau rezultate.
 

Lucrăm puțin altfel decât se obișnuiește în Republica Moldova. Astfel, în ultimii 3 ani, avem recolte stabile. În cifre vorbind, sunt în jur de la 8-9 t/ha, până la 14 t/ha, în funcție de vârsta plantației. Optăm pentru o roadă mai mică la butuc. Ne dorim ca rădăcinile să pătrundă la adâncime mai mare. Astfel, chiar și în condiții de secetă, planta supraviețuiește și face față mai bine condițiilor nefavorabile, roada poate devia cu aproximativ 10%. Evident, dacă nu sunt calamități naturale sau situații ieșite din comun.  De asemenea, ținem sub control riguros și calitatea roadei, nivelul echilibrat de zahăr și aciditate din struguri. Depunem eforturi maxime ca acestea să nu devieze foarte mult de la un an la altul. Nu ne putem conduce după zicala „Ce-a da Dumnezeu”, explică Arcadie Foșnea.
 
Din celelalte soiuri negre, se planifică spre sfârșitul săptămânii viitoare începutul recoltării la Feteasca Neagră și spre 1 octombrie – soiurile târzii. Dar, depinde și de condițiile climaterice.
 
 
 
 
 
 
loading ...