EXPORTATORII DE CEREALE ȘI PRODUSE AGRICOLE, LA DISCUȚII CU SERVICIUL VAMAL

16 feb 2024
Reprezentanți ai Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere (AgroCereale) s-au întâlnit pentru dialog cu reprezentanți ai Serviciului Vamal. Dialogul s-a axat pe activitatea agenților economici ce realizează preponderent export de cereale, precum și import de fertilizanți și semințe, din perspectiva aplicării noilor proceduri vamale, precum și identificarea soluțiilor pentru îmbunătățirea cadrului normativ în domeniul vamal.
 
Potrivit Serviciului Vamal, întrevederea a avut loc în format hibrid, fizic și online, cu participarea conducerii Birourilor vamale Nord, Sud și Centru, precum și a specialiștilor din cadrul subdiviziunilor de profil ale Serviciului Vamal.
 
Specialiștii Serviciului Vamal au informat reprezentanții companiilor despre măsurile întreprinse pentru optimizarea proceselor operaționale prin ajustarea sistemelor informaționale, dar și despre facilitățile de care pot beneficia agenții economici.
 
La etapa actuală, una dintre funcționalități care se află în faza de testare este validarea automată a declarațiilor vamale la export, ceea ce presupune verificarea și acordarea liberului de vamă de către sistemul electronic, în mod automat și foarte rapid. Potrivit Serviciului Vamal, acesta este un instrument ce va reduce costurile, resursele de timp și interacțiunea fizică cu autoritatea vamală, și concomitent, va responsabiliza agentul economic, care își va asuma toată responsabilitatea pentru mărfurile declarate și transportate.
 
De asemenea, a fost agreată desfășurarea mai multor sesiuni tematice, în zonele țării, pentru a informa agenții economici despre simplificările vamale oferite de noua legislație vamală.
 
 
loading ...