FERMIERI: Vom debloca vama doar dacă autoritățile vin la discuții cu noi

15 feb 2024
Pentru a treia zi consecutiv, fermierii blochează punctul vamal Leușeni-Albița. Acolo au venit agricultori din Hăncești, Leova, Căușeni, Nisporeni, Ungheni, Criuleni. Pentru astăzi, protestatarii au anunțat că vor aduce tehnica agricolă și în apropierea altor posturi vamale strategice. În contextul protestelor, ministrul Vladimir Bolea a fost chemat în Parlament pentru audieri. Acesta susține în continuare că Ministerul a depus eforturi maxime pentru a veni în întâmpinarea fermierilor, iar prevederea principală a fermierilor de a suspenda achitarea ratelor la bănci este imposibil de a fi realizată.
 
Circulația vehiculelor este imposibilă în contextul protestelor organizate de fermieri. La fața locului sunt prezente echipele comune IGPF, IP Hâncești și INSP pentru a menține ordinea publică și a restabili fluxul în trafic, informează Poliția de Frontieră.
 
Lumea întreabă de ce blocăm accesul în vamă. Este un gest de disperare, autoritățile nu vor să vină să discute cu noi. Dacă acum ar veni Președintele țării, Președintele Parlamentului, Prim-ministrul sau unul din ei și ar spune că mâine avem ședință deschisă la care să fie invitată presa și să vadă toată lumea solicitările noastre, imediat deschidem vama și tractoarele rămân pe margine.
 
Cerințele noastre sunt făcute publice de 2 ani deja, toate autoritățile le cunosc, dar nu se intervine. Am propus soluții, dar nu sunt acceptate, susține Sergiu Stefanco, fermier.
 
Potrivit Forța Fermierilor, agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir, vor ieși cu tractoarele pe traseul Cantemir - Cahul și Cahul - vama Oancea. Agricultorii din raionul Râșcani, au ieșit cu tehnica agricolă lângă vama Costești-Stânca. Iar fermierii din raionul Criuleni rămân lângă postul vamal intern, la drumul Chișinău - Dubăsari.
 
De asemenea, proteste au loc la Fălești, unde este blocată zona centurii. Agricultorii din Rezina și Orhei sunt cu tractoarele pe traseul dintre cele două raioane, lângă satul Bușăuca.
 
 
loading ...