FLORILE COMESTIBILE: O nouă nișă profitabilă din domeniul agroalimentar

10 mai 2024
Din ce în ce mai mulți consumatori acordă importanță nu numai utilității, ci și frumuseții și aromei bucatelor pe care le consumă, în special, în restaurante. Florile comestibile oferă senzații neobișnuite și dau o tentă deosebită platourilor cu bucate.
 
Cererea de flori proaspete comestibile este în creștere în diferite țări ale lumii: atât pe segmentul HoReCa, cât și interesul pentru cultivarea florilor comestibile acasă este în creștere, scrie East Fruit.

Utilizarea florilor comestibile la gătit este destul de vastă. Pot fi folosite ca decor sau încorporate în rețete pentru a adăuga note florale subtile. Florile comestibile sunt versatile și pot fi folosite în salate, smoothie-uri, deserturi și chiar mâncăruri sărate. Gustul lor delicat poate varia de la dulce la picant, adăugând noi experiențe gustative mâncărurilor tradiționale, notează Katerina Zvereva, director de dezvoltare al Asociației Ucrainene pentru Fructe și Legume (UPOA).


 
În afară de utilizările culinare, florile comestibile și-au găsit utilizare și în industria frumuseții și a sănătății. Sunt apreciate pentru beneficiile lor pentru sănătate și sunt din ce în ce mai utilizate în ceaiuri, uleiuri și produse de îngrijire a pielii.
 
Salcâm, gălbenele, anason, busuioc, begonie, panseluță, broccoli, crizantemă, dovlecei, usturoi, dovleac, fasole, violete, phlox, geranium, mazăre, hibiscus, măr, iasomie, anghinare, coriandru, trifoi, mărar, conopidă, lavandă, crin de zi, tei, leuștean, mac, mentă, păpădie, gălbenele, nasturtium, impatiens, maghiran, portocală, primulă, rozmarin, trandafir, rucola, floarea soarelui, mușețel, salvie, ceapă verde, prune, lalea, cimbru, caprifoi, cireș – și aceasta nu este o listă completă de flori comestibile care deschid nișe și oportunități interesante pentru cultivatori.
 
Cele mai populare flori comestibile
Trandafir: cunoscuți pentru parfumul lor floral delicat și dulceață, petalele de trandafir pot fi folosite în stare proaspătă în deserturi, iar trandafirul este, de asemenea, delicios în gemuri și ceaiuri.
 
Lavandă: folosită pentru a decora salate, preparate din pește și carne și, datorită aromei sale florale și ușor dulce, levănțica este adesea folosită în produse de patiserie și băuturi.
 
Florile de dovlecel sau de dovleac: în unele bucătării, cum ar fi cea italiană, florile de dovlecel sau de dovleac sunt o delicatesă râvnită, deoarece timpul lor de recoltare este scurt. Florile pot fi prăjite, umplute și coapte și adăugate la paste și supe.
 
Calendula: luminoase și bogate, petalele de calendula adaugă mâncărurilor o culoare vibrantă și o aromă ușor acidulată. Calendula este cunoscută și ca un antiseptic puternic. Astfel, semințele de gălbenele sunt populare tocmai datorită ușurinței cultivării acasă și în condiții industriale, precum și datorită beneficiilor extraordinare pentru sănătate ale acestei flori.


 
Nasturtium: florile înțepătoare de nasturțium sunt utilizate, în mod obișnuit, în salate și ca decor.
 
Violetele (Viola odorata): Florile de violete dulci nu sunt folosite doar proaspete, ci și confiate pentru a decora prăjiturile. Frunzele tinere de violete sunt delicioase în salate, mai sunt folosite pentru a decora deserturi și băuturi răcoritoare.
 
Panseluțele: pot fi congelate în cuburi de gheață pentru punchuri și cocktailuri. Florile sunt bune pentru decorarea oricăror deserturi, de la prăjituri la înghețată, pot fi și confiate. Astfel, în Ucraina, panseluțele ambalate costă aproximativ 70 UAH la 100 de grame. Ele pot fi găsite cu ușurință în supermarketuri.
 
În prezent, mulți producători cultivă flori comestibile doar în sere. În sere, produsele cultivate sunt mai bine protejate de boli și dăunători și oferă aprovizionare pe tot parcursul anului. Când există o aprovizionare garantată, bucătarii pot introduce noi feluri de mâncare în meniu și nu își pot face griji de unde să obțină ingrediente în fiecare zi sau dacă acestea se vor epuiza în curând.
loading ...