GRINDINA A DISTRUS PLANTAȚII DE STRUGURI ȘI PRUNE LA HÂNCEȘTI

27 jul 2023
După ce vântul a distrus livezile din nordul țării, în seara zilei de miercuri, grindina de dimensiunile unui ou de găină a fărâmițat culturile agricole în localitățile de centru.
 
În satul Bozieni, Raionul Hâncești a plouat puternic cu grindină foarte mășcată. Drept urmare, au fost distruse plantații întregi de struguri, piersici, prune și alte fructe și legume.
 

Iulia Cobzac, locuitoare a satului Bozieni, a postat pe rețelele de socializare mai multe imagini video în care a surprins ploaia cu grindină și consecințele acesteia.
 
Grindina e foarte mășcată. Ploaia a durat doar câteva minute, dar a fost suficient să se umple ograda cu piatră mășcată de dimensiuni foarte mari. Ploaia cu gheață a distrus strugurii din grădină aproape în întregime. În loc să o mănânce nepoțeii, e distrusă toată poama. A fost toată dată jos. Piersicii sunt toți găuriți. A lovit tocmai i-a rupt în jumătate, spune femeia.
 
Pericolul de furtună se menține și pentru ziua de astăzi. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 26 iulie, ora 16.00 – 27 iulie ora 08.00, în Republica Moldova se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice (15-20 l/m2), cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 m/s.
 

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații Excepționale, în raionul Soroca, localitatea Viișoara, ploile au distrus circa 70 de hectare de grâu și porumb. De asemenea, în satul Hristici, rafalele de vânt și ploile abundente au afectat circa 12 hectare de livadă de măr.

În urma intensificării vântului, în seara zilei de 25 iulie, în mai multe localități din raionul Râșcani au fost deteriorate acoperișurile a 14 depozite agricole. În satul Zăicani, intemperiile au distrus mai multe hectare de culturi agricole, printre care 213 hectare de floarea-soarelui, 60 de hectare de livezi și 36 de hectare de porumb.


Sursa foto: Facebook, Hâncești24 TV
loading ...