ÎN 2023, RECOLTA DE PRUNE VA AJUNGE LA 85 DE MII DE TONE

16 aug 2023
Pentru acest sezon, în Republica Moldova se prognozează o recoltă de până la 85 mii tone de prune. În perioada 1 iulie-15 august 2023, deja 6 500 de tone de prune au fost exportate, dintre care 61,5% au ajuns pe piața UE.
 
Pentru a extinde exporturile de prune pe piața europeană, producătorii moldoveni trebuie să investească în modernizarea tehnologiilor de producere și post-recoltă. Din acest considerent, proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a facilitat vizita specialistul german în producerea fructelor sâmburoase, Peter Hilsendegen care a consultat producătorii de prune din Moldova.
 


În perioada 7-11 august, specialistul a informat fermierii despre noile tendințe în ceea ce privește soiurile, tăierile în livadă, irigarea și fertilizarea la cultura prunului.
 
Peter Hilsendegen a remarcat că țara noastră se poziționează ca un producător tot mai cunoscut de prune proaspete calitative pe piața europeană, iar fermierii gestionează cu grijă plantațiile pentru a asigura o recoltă stabilă de fructe calitative. Aspectul critic menționat de expert ține de accesul la irigare. Misiunea expertului a finalizat cu un seminar la care au participat 50 de producători, exportatori și furnizori de inputuri.


 
Moldova cultivă prune pe o suprafață de 19 mii de hectare. Totodată, prunele ocupă locul doi în topul celor mai exportate fructe din Moldova, iar țara noastră se numără printre primii 10 exportatori în lume, după volumul de prune exportate în stare proaspătă. În ultimii ani, datorită investițiilor efectuate în creșterea calității fructelor și asigurării conformității cu standardele internaționale, exportul de prunele moldovenești s-a extins în mai multe state membre ale UE. Anul trecut, peste 50 la sută din prune au fost exportate în UE.
 
loading ...