MOLDOVA, AL 3-LEA CEL MAI MARE EXPORTATOR MONDIAL DE PRUNE

15 nov 2023
În sezonul 2023/24, Republica Moldova devine cel mai mare exportator de prune dintre țările din emisfera nordică. Doar două țări din emisfera sudică sunt înaintea Moldovei ca volum: Chile și Africa de Sud, transmite AGROMEDIA, cu referire la East Fruit
 
Moldova concurează pe piață cu multe țări care cresc și exportă volume comerciale de prune. Principalul competitor al Moldovei în Europa este Spania. Cu toate acestea, în 2023, recolta de prune în Spania a scăzut, precum și în multe alte țări din UE, din cauza mai multor dezastre climatice.
 
Potrivit Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în iulie-octombrie 2023, Moldova a exportat aproape 74 de mii de tone de prune proaspete în valoare de peste 38 de milioane USD. Prețul mediu al prunelor exportate a fost de 0,52 USD/kg. Deoarece sezonul 2023/24 nu este încă finalizat, volumul total al exporturilor de prune din Moldova ar putea ajunge la 85 de mii de tone, conform previziunilor comercianților. Cererea de prune din Moldova rămâne la un nivel ridicat. Spre comparație, recordul anterior de export a fost atins în sezonul 2017/18 și s-a ridicat la 50 de mii de tone.
 
Prețurile la prune în Moldova sunt la unul dintre cele mai ridicate niveluri din toți anii, ceea ce se datorează tocmai cererii mari de export. Aceasta a dus la mobilizarea de volume pentru export în detrimentul prelucrării.
 
Procesatorii din Moldova confirmă că nivelul ridicat al prețurilor la prune nu le-a permis să achiziționeze cantități suficiente de materii prime, deoarece produsele finite nu au crescut semnificativ în preț.
 
Și geografia exporturilor de prune din Moldova, în acest sezon, a fost foarte interesantă. Doar 14 mii de tone de prune proaspete au fost trimise în așa-numitele țări CSI, în principal în Rusia, și 54 mii de tone către UE. Astfel, 73% din volumul total de prune a fost exportat în Uniunea Europeană, ceea ce este un succes uriaș. În sezoanele precedente, situația era inversă.
 
Interesant este că Moldova a depășit chiar și cota de export fără taxe vamale de prune către UE, care este acum stabilită la 40 de mii de tone, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe cumpărătorii din UE să importe prune moldovenești.
 
Colegii noștri din țările baltice confirmă că prunele din Moldova au fost prezente în aproape toate magazinele din regiune pe tot parcursul sezonului, ceea ce a fost o întâmplare neobișnuită, deoarece prunele din Polonia domină de obicei acolo.
 
Dintre țările UE, cel mai mare importator de prune din Moldova în sezonul curent a fost România, care a achiziționat 17 mii de tone. Polonia a fost al doilea mare importator cu 12 mii de tone, iar Germania a fost al treilea, cu 7 mii de tone. Volume semnificative au mers și în Cehia și Croația. Interesant este că Rusia a cumpărat doar puțin mai multe prune decât Germania, coborând în clasamentul piețelor importante pentru prune din Moldova. Este clar că exportatorii moldoveni au descoperit că piețele UE pot plăti prețuri mai mari pentru fructe de înaltă calitate și pot deveni parteneri mai de încredere pe termen lung.


Sursa foto: Agrointeligența
loading ...