GUVERNUL A DECIS REDUCEREA COSTURILOR ȘI BARIERELOR DIN SECTORUL ANTREPRENORIATULUI

10 jan 2024
Guvernul a aprobat modificarea a 12 acte normative, noile reglementări vor sprijini mediul de afaceri din țară prin reducerea costurilor și barierelor din sectorul antreprenoriatului. Modificările prevăd recunoașterea burselor de mărfuri autorizate în statele membre ale Uniunii Europene și permit tranzacțiile electronice, administrarea mai multor tipuri de piețe, precum și diversificarea contractelor de bursă, se arată în comunicatul oficial.
 
De asemenea, urmează a fi întreprinse acțiuni ce vor extinde termenul de la 14 zile la maximum 30 de zile pentru repararea sau înlocuirea produselor de către vânzător.
 
În același timp, va fi anulat registrul de reclamații - reclamațiile depuse direct la comercianți vor avea aceeași valoare precum cele din registru. Totodată, antreprenorii vor beneficia de semnături electronice la distanță prin înregistrări video ale solicitantului.
 
Prin aceste modificări vor fi economisiți circa 183 de milioane de lei anual. Proiectul nu implică costuri bugetare suplimentare, contribuie la eliminarea birocrației, limitând corupția și ajutând antreprenorii să se concentreze pe dezvoltare și pe crearea locurilor de muncă bine plătite.
 
Tot astăzi, guvernul a ajustat cerințele de calitate, aliniindu-le la cele ale al Uniunii Europene, în conformitate cu cele mai recente actualizări.
 
Proiectul prevede completarea cerințelor cu noțiuni noi de uleiuri vegetale, inclusiv ulei comestibil și ulei obținut prin presare, cerințe mai stricte pentru certificarea calității, confirmată prin rapoarte de încercări de laborator, includerea cerințelor generale și caracteristicilor fizico-chimice și organoleptice pentru diverse tipuri de ulei, precum și norme privind ambalarea, etichetarea și depozitarea uleiurilor.
 
În aceeași ședință, Guvernul a aprobat un proiect care stabilește cerințele de calitate și comercializare pentru materiile grase tartinabile de origine vegetală și/ sau animală, destinate consumului uman, în conformitate cu standardele europene.
 
Proiectul prevede cerințe de calitate, ambalare, etichetare, transportare pentru margarină, maioneză și produsele pe bază de grăsimi destinate industriei culinare, cofetăriei și panificației, cu conținut de grăsimi între 10% și 90%, provenite atât din producția autohtonă, cât și din import.
 
De asemenea, documentul conține prevederi aferente denumirilor comerciale, caracteristicilor organoleptice și indicilor fizico-chimici ai produselor, inclusiv proceduri de verificare a conținutului de grăsimi declarat în grăsimile tartinabile.
loading ...