ANDREI STRUC: Despre digitalizarea serelor pentru flori și problemele florarilor din Moldova

01 mar 2024
Pentru prima dată, florile au intrat în familia Struc la începutul anilor 2000, pe când se produceau local doar garoafe, crini, trandafiri și crizanteme. Treptat, cultivarea florilor a devenit o frumoasă afacere de familie, care se transmite din generație în generație.
 
Un tânăr care a preluat îndeletnicirea mamei și care a crescut printre flori. Așa se descrie Andrei Struc, cel datorită căruia „Grădina cu flori” este astăzi o companie modernă de cultivare, import și vânzare a florilor și plantelor decorative.
 
Principalul nostru gen de activitate este creșterea și comercializarea plantelor tăiate la fir cât și de ghiveci în gamă variată și cu sortiment unic de culturi locale. Ciclul de producție se derulează pe parcursul întregului an, în toate cele 4 sezoane. Suntem printre puținii producători de Alstroemeria în gamă variată de culori și unicii producători de Alstroemeria Florica - o diversitate nouă din gama Alstroemeria. Avem stabilite legături de colaborare cu companii din Olanda, povestește Andrei pentru AGROMEDIA.
 
Cultivarea florilor în spațiu protejat a devenit o îndeletnicire destul de costisitoare, iar factorii care influențează cel mai mult sunt prețurile mari la consumabile, materialul săditor, piața de desfacere destul de instabilă și, nu în ultimul rând, lipsa forței de muncă calitative, susține antreprenorul.


 
Pentru a deveni rentabili și după multe greutăți, probleme și eșecuri Andrei povestește că a decis să investească în: udarea computerizată, ventilare automatizată încălzire centralizată și eficientă (are propria linie de producere a biocombustibilului - peleți, câștigată printr-un program de granturi). Iar calitatea produsului cultivat o poți obține doar prin depistarea la timp a bolilor, dăunătorilor care se poate face și computerizat, susține florarul.
 
Pentru digitalizarea solarului nostru am apelat la IFarms. Astfel, am obținut nu doar o stație meteo care ne prezice și ne indică condițiile meteo ci o întreagă gamă de senzori precum: senzor umiditate frunză, senzor umiditate sol, senzor umiditate aer, senzor temperatură, senzor punct de rouă, senzor umezire frunze, practic un mini șef grădinar care le reușește pe toate în locul nostru. La un click distanță, pot afla tot ce se petrece în solar. Sunt careva aspecte la care mai avem de lucru, dar în timpul apropiat vom investi în automatizare maximă precum umbrire solar automatizat, răcire pe timp de vară prin sistem de aspersiune și nu doar, mai spune Andrei.
 
Visează la o fermă horticolă performantă, cu pereții înalți de 7metri, pe suprafețe întinse de teren, ca în țările dezvoltate. Își dorește să transmită fiului său o afacere modernă, bine pusă la punct pentru a păstra tradiția familiei. Se inspiră mult în ceea ce facă de la florarii olandezi.
 
Vreau în Moldova să se respecte domeniul horticol și anume floricultura - un domeniu care nici măcar nu este recunoscut de Ministerul Agriculturii. Noi nu putem accesa subvenții, nu putem apela la toate proiectele existente. Nu există o asociație a importatorilor sau a producătorilor de flori. Lipsește de o legătură de colaborare mai diversă ca în Olanda prin asociații, prin formatori de opinie și legi.
 
Noi putem concura cu marii producători de flori, având soluri fertile și amplasarea geografică în lanțul logistic mai aproape dar nu avem susținere. Nu pot înțelege cum Regiunea Transnistreană deține o fermă ultraperformantă de trandafiri dar în Moldova nu, susține antreprenorul.
 


Potrivit lui Andrei, floricultura este un domeniu foarte riscant din cauza lipsei de informație, schimbările climaterice radicale din ultimii ani. Doar adaptarea prin tehnologii moderne și optimizarea proceselor de producere sunt cheia succesului.
 
loading ...