ÎNCĂ 5 FOCARE DE GRIPĂ AVIARĂ ÎN GOSPODĂRIILE DIN ȚARĂ

19 feb 2024
În perioada 09.02.2024 – 16.02.2024, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 4 focare de gripă aviară înalt patogenă (H1N5), informează ANSA. Un focar a fost identificat în localitatea Burlacu, raionul Cahul. Aici, au fost afectate 18 gospodării, fiind sacrificate circa 490 de păsări. Alte 3 focare au fost depistate în raionul Rezina: localitățile Saharna și Saharna Nouă și unul în localitatea Buciușca.
 
Comisia pentru Situații Excepționale a fost întrunită în regim de urgență, pentru aprobarea Planurilor de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară. Astfel, au fost instituite zone de protecție și zone de supraveghere. Medicii veterinari desfășoară recensământul exploatațiilor de animale și evaluarea stării de sănătate a efectivelor de păsări.
 
Tot în această perioadă, 11 focare de gripă aviară înalt patogenă au fost eradicate, iar altele fiind în fază avansată de eliminare. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină orătăniile în interiorul curților și la observarea semnelor clinice să anunțe imediat personalul veterinar.
loading ...