LA CHIȘINĂU, A AVUT LOC ADUNAREA GENERALĂ A FEDERAȚIEI NAȚIONALE A FERMIERILOR DIN MOLDOVA

26 feb 2024
La sfârșit de săptămână, agricultorii s-au întrunit la Adunarea Generală a Federației Naționale a Fermierilor din Moldova. Au pus în discuții pe subiecte de actualitate din sectorul agricol.
 
La eveniment, a fost prezent si secretarul de stat Iurie Scripnic. Oficialul a prezentat inițiativele cheie ale ministerului demarate în scopul dezvoltării durabile a sectorului agricol din țara noastră. Referindu-se la deschiderea primului apel de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI, Iurie Scripnic a declarat:
 
Cu granturi de până la 1 milion USD, sunt create oportunități semnificative pentru dezvoltarea sectorului zootehnic și revitalizarea sistemelor de irigații. Proiectul AGGRI încurajează construcția sau modernizarea exploatațiilor zootehnice, dotarea acestora cu tehnologii de ultimă generație, precum și achiziționarea animalelor de prăsilă. În plus, se pun la dispoziție fonduri pentru eficientizarea energetică a exploatațiilor, inclusiv pentru implementarea unor tehnologii precum stații de biogaz și panouri fotovoltaice. Suplimentar, din fondul național de subvenționare, fermele de vaci de lapte beneficiază de subvenții din partea statului. În luna martie, va fi anunțată deschiderea apelului de depunere a cererilor pentru obținerea subvențiilor per kilogramul de lapte. Cererile de solicitare a plăților directe vor fi depuse pentru livrările laptelui de vacă efectuate în a doua jumătate a anului 2023, a menționat secretarul de stat.
 
La fel, a vorbit despre importanța relansării segmentului de producere a materialului semincer: „Este esențial ca producătorii agricoli să aibă acces la semințe de calitate, adaptate condițiilor climatice locale. Pentru a soluționa problemele ce împiedică dezvoltarea şi modernizarea ramurii de producere a semințelor, a fost creat  Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor. Încurajăm agricultorii să exploreze culturi alternative care pot avea o cerere mai mare pe piață.”
 
Agricultorii au fost informați despre faptul că cei care au activități în domeniul cerealier sau în sectorul zootehnic pot obține credite preferențiale, în cadrul Proiectului Livada Moldovei, cu un fond disponibil de aproximativ 28 de milioane de euro.
 
Un alt demers susținut prin colaborarea cu Agenția Franceză de Dezvoltare este inițierea studiului de fezabilitate pentru reabilitarea infrastructurii de irigații centralizate. În cadrul acestui proiect, sunt prevăzute două direcții principale de investiții: modernizarea Sistemelor de Irigare Centralizate și sprijinirea dezvoltării irigațiilor la scară mică prin acumularea apei, cu un buget estimat la circa 40 de milioane de euro.
 
De asemenea, fermierii  mici și mijlocii beneficiază de susținerea Guvernului Japoniei. Prin intermediul unui proiect în valoare de 1,9 milioane de euro, fermierii vor putea procura fertilizanți la prețuri accesibile.
 
Printre alte inițiative majore pentru anul 2024 enumerate de Iurie Scripnic, se regăsesc: crearea a 10 Camere Agricole, instituirea Oficiului Horticol, elaborarea programelor speciale de dezvoltare a agriculturii pentru zona de sud a Republicii Moldova, sprijinirea sectorului agricol prin cercetare, precum și îmbunătățirea legislației pentru a asigura o mai bună adaptare la standardele europene.
 
 
loading ...