LEGUME „ECO”, SISTEME PERFORMANTE DE IRIGARE ȘI LUCRĂRI REDUSE ALE SOLULUI LA LEOVA

23 mar 2023
Soții Lefter din localitatea Sărata-Nouă, raionul Leova cresc legume în spațiu protejat de mai mulți ani. În anul 2015, au înființat și propria afacere în agricultură și și-au propus să producă legume nu doar gustoase, dar și sănătoase. În prezent, familia cultivă în sere legume și verdețuri pe o suprafață de 10 ari. Anual, soții Lefter recoltează circa 4 tone de roșii. Roada obținută este comercializată în târgurile din țară.

În discuțiile cu viceprim-ministrul Vladimir Bolea, antreprenorii au menționat că și-ar dori să fie efectuate modificări în legislație pentru a facilita activitatea gospodăriilor țărănești. Oficialul i-a informat că în prezent se lucrează la acest lucru și i-a îndemnat să treacă perioada de conversie ecologică, pentru a primi certificatul de conformitate ecologică, ce le va permite să vândă produsele cu statut de „produs eco”.



Pentru a face față provocărilor și consecințelor schimbărilor climatice, tot mai mulți producători autohtoni implementează tehnologii cu lucrări reduse ale solului. Este și cazul fermierului Barancean Ion din localitatea Tochile-Răducani, raionul Leova. Agricultorul cultivă legume și culturi de câmp pe o suprafață de peste 350 ha.

În ultimii ani, fermierul a ales să prelucreze solul după tehnologia Mini-Till. Pentru a implementa cu succes această metodă, antreprenorul a înființat propriul sistem de irigare, cu o investiție totală de circa 12 milioane de lei. În acest scop, a beneficiat și de suport financiar din partea statului.

Citește și: A INSTALAT SISTEME ANTI-ÎNGHEȚ PENTRU TOATE CELE 75 DE HA DE LIVADĂ

Potrivit antreprenorului, sistemul de irigare îi asigură recolte înalte. În anul 2022 a recoltat peste 11 t/ha de grâu, circa 16 t/ha de porumb și în jur de 56 t/ha de cartofi. În perspectivă, agricultorul planifică să înființeze și o fermă zootehnică, pentru a-și asigura cantitățile necesare de îngrășăminte organice pe solurile agricole.



Tot la Leova, o întreprindere agricolă care gestionează circa 2000 ha de terenuri agricole, unde sunt cultivate, preponderent, culturi de câmp au decis să reducă din lucrările solului.

Proprietarii au menționat că în ultimii 6 ani evită unele lucrări cum este arătura. Astfel, anul trecut, au obținut peste 4t/ha de grâu și circa 2. 5t/ha de floarea soarelui.



Recent, antreprenorii au inițiat lucrări de construcție a unui elevator în complex cu utilaj de curățare și uscare a cerealelor.  Următorul proiect spre care țintesc este crearea unui sistem de irigare, pentru a-și mări productivitatea agricolă.

 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...