DE CE SE ÎNGĂLBENESC FRUNZELE LA RĂSADUL TÂNĂR DE VARZĂ

31 mar 2023
Cultivarea verzei prin răsaduri este foarte convenabilă pentru soiurile timpurii și mijlocii. Cea mai des întâlnită problemă a răsadului de varză este fenomenul de îngălbenire a frunzelor. Este acesta un motiv de îngrijorare? Vă spunem în acest material.

Varza este o mare fană a gunoiului de grajd, care acidifică solul. Nivelul pH-ului solului de sub varză ar trebui să fie în intervalul 6,5 - 7,0, care este ușor acid. Când răsadurile de varză se îngălbenesc, pot exista mai multe motive și ar trebui să știți exact ce este în neregulă pentru a rezolva problema.

Verificați primele frunzulițe

Asadar, răsadurile erau verzi și sanatoase la început, dar brusc s-au îngălbenit. Dar unde mai exact? La început, abia ieșind din sol, răsadurile eliberează două frunze inițiale, numite cotiledoane. Pe măsură ce planta se maturizează, începe să producă frunze de diferite forme caracteristice speciei sale.

Cotiledoanele sunt concepute pentru a menține vitalitatea chiar la începutul dezvoltării, dar odată ce planta scoate mai multe frunze, ele nu mai sunt necesare, adesea se îngălbenesc și în cele din urmă, cad. Dacă cotiledoanele sunt singurele frunze galbene de pe răsad, varza ta este perfect sănătoasă.

Dar îngălbenirea frunzelor mai mari este într-adevăr un motiv de îngrijorare.

Lipsa sau excesul de lumină, apă, îngrășăminte

Într-o primăvară cu puțin soare, răsadurile de varză pot fi lipsite de lumină. Îndreptați lampa din seră cât mai aproape de răsaduri și aprindeți-o cel puțin 12 ore pe zi, cu o perioadă fără lumină de opt ore.

Udarea excesivă împiedică nutrienții să ajungă la frunze prin rădăcini. Sistemul radicular începe să putrezească, iar din cauza deficienței nutriționale, frunzele încep să se ofilească sau să se îngălbenească. Lăsați solul să se usuce puțin între udări. Dacă vremea permite, aerisiți sera mai des - planta va primi suficientă lumină solară, iar excesul de umiditate se va evapora în atmosferă.

Popularitatea îngrășămintelor foliare lichide pentru răsaduri este în creștere - acestea trebuie utilizate la jumătate din doza recomandată, deoarece una plină poate duce la arderea răsadurilor fragede.

Pe de altă parte, se folosesc și îngrășămintele granulare. Aici trebuie să știți că mineralele din îngrășămintele sintetice ale solului se pot acumula foarte repede în recipientele cu răsaduri, producând nu un efect stimulant, ci unul deprimant. Dacă ați aplicat mult îngrășământ și vedeți depuneri albe, spălați treptat amestecul de sol cu apă.

Cazurile majore de îngălbenire a frunzelor la răsadurile de varză sunt cauzate de stresul de mediu, iar odată ce răsadurile sunt mutate în grădină - un sol nou, lumina soarelui constantă și aerul proaspăt vor restabili rapid vitalitatea acestora.

Sursa: agroxxi.ru
 
loading ...