A CREAT UN SISTEM INOVATIV DE VENTILARE A SERELOR. Detalii, în articol

12 jul 2023
Grigore Munteanu este de meserie economist, dar serele i-au atras atenția încă din adolescență. Părinții săi cultivau lalele pe care le vindeau în perioada sărbătorilor de primăvară.  Pentru a face serele mai competitive în condițiile climaterice actuale, a gândit mai multe inovații în acest domeniu.

Administratorul SRL ”Gora Tehnology Group”, Grigore Munteanu este deținătorul unor patente de invenție pentru un sistem inovativ de sere, ce permite ventilarea totală a acestora. Prin această metodă asigură un ciclu natural de reabilitare a solului și a unui sistem de ancorare dotat cu burghiu metalic, care permite eliminarea fundației din beton pentru sere. Acest tip de sere nu sunt produse nicăieri în lume.Sere inovative, produse de un moldovean

Pasionat de acest domeniu încă din anul 2015, antreprenorul a decis să procure utilaje de ultimă generație pentru a confecționa carcase metalice pentru sere, dar și alte elemente indispensabile sistemului inovativ. Investiția a fost de jumătate de milion de euro, contractată în cadrul proiectului ”Livada Moldovei”.

Confecționăm serele din prefabricate zincate cu 275 mg pe metru pătrat. Acest lucru ne permite să asigurăm o garanție anti-rugină de până la 100 de ani. Carcasele și elementele de rezistență sunt confecționate cu precizie de milimetru pentru că utilizăm echipamente de ultimă generație, dotate cu laser și dirijate de soft-uri inovative.

Le asigurăm clienților garanția și-i ajutăm cu montarea sistemelor complexe necesare cultivării plantelor în seră. Asigurăm și consultanța tehnologică necesară. Venim cu o abordare nouă a gamei de plante ce pot fi cultivate. De la cele tradiționalele – zmeură, căpșună, afine și mure, la cele mai puțin cultivate în seră la noi –  cireș, piersic plat, nectarină și chiar lămâi, kiwi și rodii, menționează administratorul SRL ”Gora Tehnology Group”.Fermierii își pot planifica roada

Potrivit antreprenorului, cireșul cultivat în teren deschis poate rodi în lunile iunie – iulie. În sere, el aduce profit încă din luna mai. Prețul la cireșe de calitate, cu un diametru de 28 – 34 mm, în această perioadă este de 7 euro la vânzările en gros. În mod normal, prețul cireșilor în sezon este de 1.5 – 2 euro. În seră, pot fi obținute până la 20 tone de cireșe la hectar. Totodată, nu este riscul ca fructele și pomușoarele să fie afectate de ploi acide, secetă, grindină, dăunători etc. În așa fel, horticultorii pot planifica exact cantitățile de produs de calitate ce poate fi livrat pe piață la un moment dat.

Antreprenorul asigură și consultanța tehnologică pentru cultivarea diverselor culturi horticole în seră. Sunt binevenite aplicațiile din partea cooperativelor de producție pentru a asigura cantitățile necesare de fructe și pomușoare în partide consolidate. Asocierea ieftinește și costul de producere, iar produsele sunt mai competitive.


Capacitățile de producție ne permit să asigurăm nu doar necesarul pieței locale. Planificăm exporturi în România, Asia mijlocie, apropo, deja discutăm cu parteneri din Azerbaidjan și Uzbekistan. Suntem încrezători că vom putea vinde serele noastre inovative în UE și chiar SUA. La moment ne concentrăm pe necesitățile pieței interne, adaugă Grigore Munteanu.

La confecționarea serelor și a elementelor de rezistență vor fi antrenați 10 muncitori. Însă numărul persoanelor care-și vor găsi un loc de muncă în zonele rurale va fi mult mai mare.
loading ...