MUȘCATE CURGĂTOARE. Cum le îngrijim pentru a înflori abundent?

05 mai 2023
Rezistente, bogate în flori colorate și ușor de întreținut, mușcatele sunt plante foarte populare. Cum se îngrijesc corect pentru a umple spațiul de flori pentru luni întregi, vedeți în acest material.

Mușcatele curgătoare se plantează în vase de dimensiuni medii, late, nu foarte adânci, în sol fertil și bine drenat, amplasate la lumină, dar ferite de razele directe ale soarelui în perioadele fierbinți ale zilei. Se fertilizează din aprilie până în septembrie, udarea se face de 2 – 3 ori pe săptămână, iar pentru a crește des și cu flori multe, tulpinile și lăstarii se ciupesc periodic.
 

CUM SE ÎNGRIJESC MUȘCATELE?

Mușcate curgătoare – Temperatură și lumină

În general, mușcatele rezistă bine la arșiță și uscăciune. Cel mai bine se vor înțelege cu balcoanele și pervazurile orientate către est, sud-est, sud-vest sau vest, și mai puțin cu amplasările sudice, expuse la soare pe întreaga perioadă călduroasă a zilei. Evită să ții o mușcata curgătoare la umbră în perioada de vegetație și înflorire, lumina redusă creste riscul de apariție a bolilor.

Mușcate curgătoare – Udare

Îngrijirea mușcatelor presupune udarea cu apă la temperatura camerei, fie de ploaie, fie de la robinet, dar lăsată 24 – 36 de ore în recipient deschis, pentru a elimina clorul. În perioada de vegetație, este indicat să uzi aceste flori curgătoare atunci când stratul superior de pământ (1 – 2cm) s-a uscat. Excepție fac săptămânile caniculare de vară când se recomandă udarea la 1 – 2 zile.

Înmulțirea mușcatelor prin semințe sau butași

Înmulțirea prin semințe de mușcate curgătoare se poate face oricând, începând din primele luni de primăvară și până toamna, prin însămânțarea:
  • la o adâncime de 1 – 2cm
  • în ghivece mici
  • cu sol care permite un drenaj eficient
  • amplasate în spații cu temperaturi de 20 pana la 25oC.
Dacă adopți această strategie, înarmează-te cu răbdare, căci poate dura până la 3 – 4 săptămâni până când vei vedea acele semințe de mușcate germinând. Transplantarea se face la formare a două perechi de frunze, iar de florile noilor plăntuțe te vei bucura după aproximativ 4 luni de la însămânțare.

Citește și: CÂND SE PLANTEAZĂ GLADIOLELE?

În cazul în care optezi pentru înmulțirea prin butași:
  • taie segmente de 8 – 10cm lungime, din tulpinile sănătoase și robuste ale plantei, secționând întotdeauna sub un nod
  • îndepărteaza frunzele de la bază
  • plantează butașii în ghivece cu pământ fertil și bine udat. Vor forma rădăcini în aproximativ 3 – 4 săptămâni.

Mușcate curgătoare – Tip de sol

Pentru a planta mușcate ai nevoie de pământ cu pH neutru sau slab alcalin, care să permită o drenare eficientă a apei. Specialiștii recomandă în acest sens formarea la bază a unui strat de drenaj din nisip sau/și pietriș, peste care să se așeze pământul (combină mraniță, pământ de frunze și ceva nisip.)



Reține ca pentru mușcate, o îngrijire corectă înseamnă și ghivece sau jardiniere de dimensiuni medii, mai mult late și mai puțin adânci. Un vas prea mare va facilita stagnarea apei și apariția de boli și dăunători. Le poți transplanta în fiecare an sau o dată la doi ani, când observi că rădăcinile încep să iasă prin orificiile ghiveciului.

Ciupirea sau când se tund mușcatele

Ciupirea mușcatelor constă în ciupirea vârfului tulpinilor și a lăstarilor formați pe ea pentru a determina îndesirea plantei și prelungirea perioadei de înflorire. Se realizează preponderent primăvara, când mușcata începe să crească și lăstarii săi sunt verzi, dar și pe întreg parcursul anului, făcând însă maxim 2 ciupiri pe an. Butașii și plantele mutate în alt ghiveci, se ciupesc după 3 – 4 săptămâni de la transplantare.

Citește și: MARGARETE - PLANTARE ȘI ÎNGRIJIRE

Tot pentru a stimula înflorirea mușcatelor se recomandă tăierea periodică a tulpinilor bătrâne la jumătate din înălțime și îndepărtarea frecventă a frunzelor și florilor trecute.

Fertilizarea mușcatelor

Înflorirea intensă și îndelungată a mușcatelor face ca aceste plante curgătoare perene să fie mari consumatoare de nutrienți și să necesite fertilizare periodică. Folosește întotdeauna îngrășământ pentru mușcate, care le asigură aportul necesar de potasiu și fosfor și respectă indicațiile de utilizare de pe ambalaj.

În sol se adaugă îngrășământ de mușcate o dată la 2 săptămâni din aprilie până în septembrie proces oprit din octombrie pentru a permite intrarea în repaus.

Pregătirea mușcatelor pentru iarnă

O dată cu răcirea vremii, mușcatele încep să intre în repaus vegetativ, încetând înflorirea și pierzând din frunze. În această perioadă fertilizarea se oprește, udarea se face mai rar, iar dacă vrei să știi cum se păstrează mușcatele iarna, îți putem spune că ai de ales între două variante:
  • menținerea într-un spațiu luminos (seră, pervaz, hol etc.) la 15 – 20oC, cu udare limitată
  • amplasarea în beci, pivniță, cămară sau alt spațiu întunecos și răcoros, la 5 – 14oC, fără udare.
Este perioada de repaus vegetativ, de care au nevoie mușcatele iarna pentru a-și reface forțele până la noul ciclu de înflorire.

Când se scot mușcatele afară

Aceste flori de ghiveci, curgătoare, au nevoie de aproximativ 1 – 2 luni de repaus vegetativ, după care pot fi adusă din nou la lumină, în casă, și se revine la udatul cu o stropitoare, crescând treptat cantitatea de apă. Când se scot mușcatele afară primăvara, pe balcon sau terasă, temperatura trebuie să se mențină deja la peste 15 grade.

Mușcata curgătoare – Boli, dăunători și tratamente

Aceste plante curgătoare, atât de frumoase în jardiniere, pot fi afectate de:

putregaiul cenușiu – puf cenușiu pe frunze, apare la temperaturi mai mici de 15oC, în lumina puțină și umiditate crescută și se tratează cu zeamă bordeleza, Captan 50 WP sau Dithane M45
  • putregaiul bacterian – pete brun-gălbui, cu margini bine delimitate și nu se poate trata, ci doar preveni, prin eliminarea și distrugerea plantelor afectate
  • înnegrirea și putrezirea butașilor – afectează butașii, la 7 – 10 zile de la plantare, este cauzată de excesul de apă și un sol cu drenaj slab, se manifestă prin înnegrirea și înmuierea tulpinii și căderea frunzelor și se tratează cu Merpafol sau Mycodifol
  • cancerul bacterian – tumori apărute pe plantă, favorizate de udările cu apă rece, care impun înlăturarea plantelor afectate.
Sursa: Grădina Veselă
loading ...