MARGARETE - PLANTARE ȘI ÎNGRIJIRE ÎN GRĂDINĂ ȘI GHIVECI

12 mai 2023
Cu siguranță ai admirat margarete, fie că le-ai văzut pe câmp sau într-un buchet de flori superb. Însă le poți avea și acasă, pentru că este destul de ușor să plantezi margarete în grădină sau în ghiveci.

Margaretele, pe numele lor științific Leucanthemum vulgare, sunt plante perene cu tulpina ierboasă, care pot atinge o înălțime între 30 și 60 de centimetri. Au tulpina neramificată cu mușchi transpuși pe secțiune transversală. Frunzele sunt lobate dințat și nu sunt așezate perechi pe tulpină.

Citește și: CÂND SE PLANTEAZĂ GLADIOLELE?

Margareta este cultivată pe scară largă și disponibilă ca plantă ornamentală. Se dezvoltă într-o gamă largă de condiții, dar preferă o locație însorită sau parțială a solului care este umed.  Margaretele se descurcă bine în soluri de grădină care rețin umezeala și previn buruienile. Există soiuri, cum ar fi „Regina de mai”, care încep să înflorească la începutul primăverii.


 

Cum plantezi flori de margarete în grădină 

Pentru început, trebuie să alegi un loc în grădina ta în care este foarte multă lumină. Poți planta margarete prin semințe, butași sau divizare, adică împărțirea tufișului existent.  Dacă vrei să plantezi margarete prin semințe, trebuie să le plantezi în luna iunie. Ia semințele și presară-le peste un sol bine afânat, iar peste ele așază în strat subțire de pământ și udă puțin.

Citește și: Cum creștem frezii în grădină?

Într-o săptămână și jumătate vor începe să apară primele răsaduri. Le mai lași să crească puțin și le poți muta în ghivece individuale.Dacă vrei să plantezi margarete prin butași, trebuie să ai lăstari sănătoși, care trebuie tăiați la trei noduri și plantați într-un amestec de nisip și turbă.  Poți apela și la divizarea tufei, dar doar dacă tufa este destul de matură. Scoți tufa cu rădăcini, o împarți în mai multe bucăți și o replantezi primăvara.

Citește și: Panseluțe - mod de îngrijire


Margarete – plantare în ghiveci

Poți planta margarete în ghivece sau alte vase pe balcon. Este o floare ideală pentru a-ți decora balconul, dacă ai suficientă lumină. Este o plantă rezistentă la condiții nefavorabilă și îngrijirea este foarte ușoară. Cumpără semințe de margarete și așteaptă luna iunie pentru a le planta. Așază-le pe un pat de pământ și acoperă cu un strat subțire, apoi udă superficial. Menține solul umed și pune ghivecele la lumină. Udă-le în fiecare zi și îndepărtează orice parte decolorată a plantei. Poți face plantarea în luna martie. Le poți combina cu alte flori de primăvară, precum panseluțele.Margareta va înflori în câteva săptămâni și o poți replanta în ghivece sau vase separate.  Cum să îngrijești margaretele În primul rând, pământul trebuie să fie bine drenat, cu umiditate moderată și pH neutru sau slab alcalin.

Citește și: CUM SE CULTIVĂ LAVANDA

Ca să crească frumos și să aibă multe flori, lumina este foarte importantă. Margaretele nu cresc la umbră, așa că alege cel mai luminos loc de pe balcon sau din grădină.  Margareta nu trebuie udată prea mult. E important totuși să aibă solul umed, mai ales vara.  Poți folosi îngrășăminte lichide speciale pentru margarete, pe care le găsești în magazinele specializate. În rest, rupe părțile care sunt decolorate sau ofilite și bucură-te de mirosul și aspectul acestor flori delicate și superbe.

Margarete: Boli și dăunători

Margaretele se pot confrunta cu afecțiuni precum florile cu mucegai sau pot fi atacate de acarieni ori omizi. Dacă margaretele tale nu se dezvoltă cum trebuie, pur și simplu îndepărtează partea cu probleme și aplică tratamente speciale. Este important să aplici soluții cu efect fungicid, înainte ca bobocii să se dezvolte. Le poți găsi la farmaciile fitosanitare.

Sursă: Libertatea
 
loading ...