Valorificarea acestor resurse ar reduce dependența de sursele tradiționale de energie, având în același timp un impact pozitiv asupra mediului și salubrizării localităților. Prima stație de biogaz va fi implementată la Coșnița, unde există o fermă de porcine și activează Grupul de Acțiune Locală „Inima Nistrului” (GAL). Modelul propus de Hans - Gerd Spelleken va fi ulterior replicat în alte localități.
Ideea vine de la Hans-Gerd Spelleken, un manager din Germania, dedicat implementării mai multor proiecte în Republica Moldova, printre care se remarcă un proiect de energie verde. Acesta a propus ministrului agriculturii utilizarea deșeurilor vegetale și a dejecțiilor provenite de la fermele zootehnice pentru producerea biogazului.
Vicepremierul Vladimir Bolea a salutat inițiativa investitorului german și a propus soluții variate care să fie adaptabile pentru diverse zone ale Moldovei. Vicepremierul a subliniat că o astfel de activitate ar diversifica culturile agricole crescute și oportunitățile de reducere a costurilor de producție, totodată, ar face sectorul mai puțin vulnerabil la schimbările climatice.
„Suntem interesați în promovarea energiei verzi”, a declarat Vladimir Bolea.
Avem resurse de deșeuri vegetale, iar conștientizarea comunităților rurale că pot genera energie este esențială. Modelul propus de Germania, cu cele 1.000 de cooperative energetice cetățenești, poate fi implementat și în Moldova.
Investitorii germani manifestă interes în construirea de centrale de biogaz noi și profitabile în întreaga țară. Această colaborare reprezintă nu doar un pas către independența energetică, ci și un exemplu de parteneriat internațional pentru dezvoltare durabilă.