PĂDUCHI LA TRANDAFIRI. Cum scăpăm de afide, când și cu ce stropim?

02 mai 2023
Afidele se înmulțesc din luna aprilie până în luna mai, iar atunci când sosește perioada de înflorire, florile sunt afectate. Drept urmare, până în luna iunie, plantele trebuie protejate împotriva păduchilor (Macrosiphum rosae).

Poți observa destul de ușor o infestare a trandafirilor cu afide, deoarece frunzele se vor decolora sau deforma, acestea pot căpăta un aspect strălucitor, dar în același timp, devin și lipicioase.

Aceste lucruri se întâmplă deoarece afidele consumă seva plantei, iar apoi elimină o substanță dulce care va atrage și alte insecte pe trandafiri, dar și o posibilă infestare cu ciuperci precum Capnodium salicinum.

Afidele atrag și furnicile, deoarece excrementele acestui dăunător sunt consumate de acele insecte. Furnicile protejează afidele și de multe ori le ajută să ajungă pe ramurile sănătoase, pentru a se hrăni.

Mai trebuie să știi ca păduchii trandafirului au forme aripate și nearipate, dar și diverse culori precum verde, roșu sau verde-gălbui. Ele înțeapă trandafirii.

Cum să recunoști un atac al afidelor la trandafiri?

Păduchi la trandafiri. Primele semne ale unui atac al afidelor la trandafiri poate fi identificat pe frunzele inferioare ale plantelor. Astfel, frunzele sunt atacate, se răsucesc, se îngălbenesc și la final se vor usca și cădea.

În același timp, bobocii de trandafiri nu se vor mai deschide sau dacă se deschid, florile vor fi mult mai mici și nu vor mai mirosi la fel de mult. Mai mult, vei găsi afide și pe vârfurile de creștere ale trandafirilor.

Plantele nu mai cresc și treptat, se vor îngălbeni, iar apoi se pot usca. Din cauza faptului că se hrănesc cu seva, acești păduchi reprezintă și principalul mod de transmitere a bolilor la trandafiri. Tocmai de aceea, atunci când observi prezența păduchilor, trebuie să știi că trandafirii sunt mai expuși la boli.

Cum să scapi de afide și care sunt cele mai bune tratamente

Acum ca am ajuns și la tratamentele pe care le aplicăm acestor păduchi la trandafiri, vom începe cu acele capcane lipicioase, care au o culoare galbenă. Este cea mai ușoară metodă, daca nu vrei să stai să verifici plantele periodic.

În cazul în care verifici atent trandafirii și există un atac de dimensiuni reduse, poți scutura plantele pentru că afidele vor cădea pe pământ. Astfel, vor deveni hrană pentru insectele benefice din gradina ta. În același timp, poți folosi și un jet puternic de apă.

Bineînțeles, poți apela și la ajutorul buburuzelor. O singură buburuză poate consuma câteva sute de afide. Totuși, aceasta este o metodă de durată.

Uleiul de neem este un insecticid natural, care poate fi utilizat. Pentru a prepara o soluție pe bază de ulei de neem o să ai nevoie de 5 ml ulei esențial de neem, 2 ml de săpun de Castilia și un litru de apă. Amestecă apa cu săpunul prima dată, iar apoi adaugă și uleiul esențial de neem. De asemenea, poți folosi și insecticide.

Sursa: Cumsă.ro
 
loading ...