PLANTELE MEDICINALE, CÂND ȘI CUM LE COLECTĂM CORECT. Recomandările specialiștilor

03 aug 2023
Agenția de Mediu de comun cu  Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru” și Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, au elaborat o serie de recomandări științifice cu privire la perioadele și metodele de colectare a plantelor medicinale.
 
Pentru început, trebuie să menționăm că strângerea plantelor medicinale din flora spontană în scopul comercializării, fără deținerea autorizației este ILEGALĂ!

Colectarea obiectelor regnului vegetal, precum și a părților acestora de către persoanele fizice sau juridice, pentru satisfacerea necesităților de producție, dar și în scopul obținerii beneficiilor din vânzarea acestor resurse, este determinată ca folosință specială a obiectelor regnului vegetal și se permite doar în temeiul „Autorizației pentru colectarea obiectelor regnului vegetal”, informează Agenția de Mediu.
 
Perioade și metode de colectare a plantelor medicinale din flora sălbatică:
- Partea aeriană a Sovârfului comun (Origanum vulgare L.) se recomandă să fie colectate în iunie – septembrie, dimineața după ce se ridică roua, iar faza optimă de recoltare este înflorirea în masă.


 
- Partea aeriană și inflorescențele plantei Coada șoricelului (Achillea millefolium L.) poate fi recoltată în iunie - septembrie în zilele senine, între orele 10:00 – 14:00, atunci când este înflorirea în masă.
 
- Pseudofructele  Măceșului canin (Rosa canina  L.) pot fi recoltate când fructele au nuanța roșie iar coacerea fructelor este deplină, în perioada lunilor august – noiembrie.       
 
- Frunzele Socului negru (Sambucus nigra L.) pot fi recoltate în intervalul mai – iunie, pe timp uscat. Faza optimă de recoltare a florilor acestei plante este atunci când înflorirea este în masă. Fructele Socului negru pot fi culese în august – octombrie, atunci când se coc.


 
- Frunzele Teiului cordat (Tilia cordata Miller.) se recomandă să fie recoltate în perioada iunie – iulie, pe timp însorit și uscat,  în primele 4 zile de la începutul înfloririi în masă, iar inflorescențele cu sau fără bractee în perioada mai – iulie.      
 
- Florile Salcâmului alb (Robinia pseudoacacia L.) pot fi recoltate în zilele calde și însorite din lunile mai și iunie atunci când înflorirea este în masă. Scoarța poate fi recoltată în perioada martie – septembrie.
 
- Începând cu aprilie – mai, atunci când înflorirea este în masă, pot fi recoltate florile Păducelului monogin (Crataegus monogyna Jacq.) pe timp cald și uscat. Frunzele în perioada aprilie – august, la începutul înfloririi, iar la coacerea deplină, prin septembrie – octombrie pot fi culese și fructele.             
 
- În perioada iunie – septembrie, dimineața, după ce se ridică roua, când Pelinul alb (Artemisia absinthium L.) este în faza de înflorire în masă, poate fi recoltată partea aeriană.
 
- Partea aeriană și florile plantei Vetrice comună (Tanacetum vulgare L.) se recomandă a fi recoltate în perioada iunie -  septembrie, dmineața, după ce se ridică roua, în faza înfloririi în masă.


 
- În mai – septembrie, în timpul înfloririi în masă poate fi recoltată partea aeriană a Troscotului comun (Polygonum aviculare L.),  pe timp cald și însorit.
 
- La început de înflorire a Podbalului (Tussilago farfara L.),  în perioada martie – mai, pe timp uscat și cald, pot fi culese florile. Frunzele pot fi culese în aprilie – iulie.
 
- Frunzele de Leurdă (Allium ursinum L.) pot fi recoltate începând din luna aprilie până în mai, pe timp cald și  însorit, la început de înflorire.
 
- Rădăcina plantei Rostopască mare (Chelidonium majus L.) poate fi recoltată începând cu august  până în octombrie, pe timp cald, însorit. Ramurile și tulpinile tinere se recomandă a fi colectate în perioada aprilie – iunie.
 
- Coada calului (Equisetum arvense L.): partea aeriana se colectează  în perioada iulie – septembrie, dimineața, după ce se ridică roua, tulpinile aeriene sterile când spicul sporifer este maturizat deplin și devine dur.
 


- Faza optimă de recoltare a părții aeriene a Sunătoarei (Hypericum perforatum L.) este în faza de început al butonizării plantei, în perioada iunie – septembrie, pe timp cald și uscat după ce se ridică roua.
 
- Frunzele și  partea aeriană a Urzicii (Urtica dioica L.) se recomandă a fi colectate în perioada mai – octombrie, pe timp cald, uscat, la început de înflorire, iar rădăcina după înflorirea în masă.
 
- Partea aeriană a Cimbrului de câmp (Thymus vulgaris L.) se recomandă a fi recoltată în perioada mai – august, pe timp cald, uscat, după ce se ridică roua, la început de înflorire.
 
- Partea aeriană a plantei Talpa gâștei (Leonurus cardiaca L.)    se recomandă să fie colectată în perioadai iunie – septembrie, la început de fructificare, în condițiile unui timp cald și uscat, după ce se ridică roua.        
 
- Frunzele și scoarța de Mesteacăn (Betula pendula Roth) pot fi recoltate în mai – iulie, pe timp cald și uscat. Mugurii tineri se recomandă să fie colectați în perioada martie – aprilie, atunci când sunt în faza de înmugurire.
 
- Până la înflorire, începând cu mai  și până în august, pe timp cald și însorit, se recomandă a fi culese frunzele de Nuc (Juglans regia L. ) iar pericarpul verde al fructelor se recoltează în luna august. Miezul fructelor, se recoltează atunci când sunt în fără de maturitate deplină începând cu luna septembrie până în octombrie.
 
- Mătasea de porumb (Zea mays) se recomandă a fie culeasă înainte de maturizare a porumbului, când boabele se află în faza de lapte, în perioada iulie – august, în condiții când timpul este cald și uscat.


 
- Se recomandă ca frunzele Dudului alb (Morus alba L.) să fie colectate când acestea sunt fără pețiol, începând cu mai – iunie, pe timp cald și uscat.
 
- Fructele de Dud negru  (Morus nigra L.) se recomandă a fi colectate la coacerea deplină, în perioada mai – august.
 
- Frunzele și semințele de Pătlagină mare (Plantago major L.) se recomandă a fi colectate în perioada iulie – octombrie, dimineața, după  ce se ridică roua. Condițiile optime de recoltare este fără de înflorire în masă.
 
-Vârfurile înflorite ale Trestiei sudice(Stuf) (Phragmites australis) pot fi recoltate în iulie – august, pe timp cald și uscat, în faza de înflorire în masă, iar rizomi – la coacerea semințelor, începând cu luna septembrie până în noiembrie.
 
- Florile de Castan porcesc (Aesculus hippocastanum L.) se recomandă a fi colectate, la început de înflorire, când jumătate din inflorescență este înflorită, în perioada mai – iunie.
 
- Florile de Castan comestibil (Castanea sativa Mill.) se recoltează în faza de înflorire în masă, perioada iunie – iulie.
Vedeți AICI mai multe detalii. 
 
 
loading ...