POMICULTORII MOLDOVENI, ORIENTAȚI SPRE PERFORMANȚĂ

21 jul 2023
În ultimii ani, asistăm la o dezvoltare fructuoasă a pomiculturii din țara noastră. Fermierii moldoveni au renunțat la soiurile vechi, neproductive sau nesolicitate pe piața externă. Au defrișat livezile tradiționale pe care le înlocuiesc cu cele intensive și superintensive, utilizând cele mai moderne tehnologii de cultivare. Nu mai sunt o noutate sistemele de protecție antigrindină, antiploaie sau antiîngheț, liniile performante de sortare a fructelor, și deja nici piețele de desfacere cum sunt Orientul Mijlociu sau India. 

T. Pavlic: „Am negociat cu Ministerul Agriculturii să ne dea subvenții pentru plantarea puieților din pepinierele de la noi”
 
Tatiana Pavliuc este administratoarea întreprinderii „Plaiul Bârlădean” SRL, care face performanță pe cele aproximativ 1600 de hectare de teren agricol cu fructe, cereale şi legume.

Agricultoarea a plantat anul acesta 40 de hectare de livadă de măr în sistem superintensiv. A ales soiurile Jaromir, Champion, Jonagold, Story Inored, Golden. În această perioadă, efectuează operațiuni în verde: tăierea și legarea vârfurilor și rărirea fructelor.

Anul acesta, am negociat cu Ministerul Agriculturii să ne dea subvenții pentru plantarea puieților din pepinierele de la noi. Stimulăm dezvoltarea acestui sector și la noi. Sunt copaci buni, devirozați, soiuri performante. Am ales un soi nou de Golden, cu o pată roșie, care se cotează pe piețele externe. L-am luat din pepiniera domnului Gaberi, care l-a adus din Italia. Am sădit livada cu irigare, a instalat suportul pentru plasa antigrindină pe care o vom pune la toamnă sau primăvară, povestește antreprenoarea.



În prezent, Tatiana Pavliuc este în căutarea unei platforme pentru recoltarea merelor.

Am fost la mai multe expoziții pentru a alege o platformă de cules merele. Ea ne va ajuta în contextul lipsei forței de muncă, dar mai și asigură păstrarea calității fructelor în timpul recoltării. Ea merge fără a fi tractată de un tractor, este pe bază de acumulator. Muncitorii pun merele pe transportor, ulterior acesta ajunge în container. Astfel, asigurăm culesul calitativ, merele nu sunt deteriorate.

Ne dorim două platforme pentru cules. Sunt scumpe, 65 de mii de euro, dar sperăm că vom accesa subvenții pentru procurarea lor.

Anul se arată a fi unul frumos pentru mere. Au legat bine pomii, am făcut rărirea chimică, vom interveni și manual, sperăm să avem recolte bune, a declarat pentru AGROMEDIA, Tatiana Pavliuc.
 
Soiuri de ultimă generație, în livezile de la Nisporeni

Nicolae Pascal, administratorul SRL Prodcar din raionul Telenești, este unul dintre fermierii care țintește spre performanță pentru a-și dezvolta afacerea sa în pomicultură. Produce fructe pe o suprafață de 100 de hectare. Mere, caise, cireșe, alune  – toate produse pe sistem super intensiv, cu aplicarea celor mai noi tehnologii.



Dacă anterior compania exporta cireșe preponderent în CSI, anul 2023 este primul an când a export doar în UE. Totodată, merele produse de Prodcar sunt exportate în Orientul Mijlociu și România.

Deja de doi ani, compania testează un soi de măr pentru producere în sistem ecologic. Soiul este rezistent la boli, iar în cazul în care va demonstra portabilitate pentru condițiile Republicii Moldova, soiul va fi propus pentru înregistrare oficială în catalogul soiurilor pentru a fi plantat și de alți fermieri. De asemenea, fermierul are la testare și soiuri moderne de cireș.
 
Avem la testare un soi nou de cireșe, îl numim „Final”, pentru că este ultimul, cel mai nou. Ne dorim să vedem cum se adaptează în Republica Moldova, dacă face față condițiilor de la noi. Dacă va fi interes pentru țara noastră, va fi și înregistrat. Este un soi care dă rezultate frumoase, dar necesită multă muncă manuală. Are un grad ridicat de fructificare, iar pentru ca fructele să atingă calibrul necesar pentru realizare, este nevoie de rărire.

În general, anul 2023 este unul favorabil pentru cultura de cireș. Nu a fost ploios în perioada mai-iunie, iar asta ne-a salvat la capitolul boli și dăunători, cireașa a fost sănătoasă. Am reușit să producem fructe bune, de calibrul necesar și respectând toate cerințele cumpărătorilor, inclusiv din UE, a declarat pentru AGROMEDIA, Nicolae Pascal.


 
loading ...