SOLUȚII INTELIGENTE DE PROTECȚIE A LIVEZILOR - CULTURI BOGATE ȘI SĂNĂTOASE

11 jul 2023
Partener al evenimentului, Corteva a fost prezentă la Expoziția specializată de tehnică, echipament și inovații „Ziua Fructelor” cu informații utile pentru fermieri și soluții inteligente și eficiente de protecție a livezilor contra bolilor și dăunătorilor. Portofoliul Corteva destinat sectorului pomicol este în permanentă completare, cu produse noi, inovative, care vin în ajutorul producătorilor pentru a obține recolte bogate și calitative.

Igor Stratulat, specialist protecția plantelor Corteva în R. Moldova:
Suntem bucuroși să prezentăm fermierilor spectrul larg de produse Corteva destinate producătorilor de fructe: atât produse consacrate și utilizate pe larg, cât și produse noi – tot programul de protecție de care are nevoie agricultorul. Produsele noastre sunt aliatul numărul unu al producătorilor în lupta cu bolile și dăunătorii.

Împotriva făinării, în portofoliul Corteva sunt 2 produse foarte eficiente, Talendo®, bine cunoscut de producători deja și Karathane™ Star – un produs cu o substanță activă nouă pentru Republica Moldova, nu și pentru Europa, unde a fost deja testată și apreciată de agricultori. Are cam aceleași proprietăți ca și sulful, dar cu un mare avantaj – poate fi utilizat inclusiv la temperaturi joase de până la +4, +5 grade Celsius, iar la temperaturi înalte, riscul de toxicitate scade considerabil. Un alt avantaj: se aplică în cantitatea de 0,4-0,6 litri la hectar, comparativ cu sulful, care se aplică în proporții mari.Karathane™ Star este fungicid organic de contact, cu un mod de acțiune preventiv, curativ și eradicant, destinat controlului și combaterii făinării la vița-de-vie, măr, castraveți, căpșuni, dovlecei, pepene galben și pepene verde. Este deosebit de util în managementul rezistențelor atunci când este utilizat alternativ sau în amestec cu fungicide cu mecanism diferit de acțiune ca partener în programele de combatere integrată.

Igor Stratulat, specialist protecția plantelor Corteva în R. Moldova:
Un alt produs pe care-l recomandăm pomicultorilor este Fontelis®: eficient în lupta cu rapănul, făinarea, putregaiurile și bolile de păstrare. Este al doilea an pe piața din R. Moldova, dar deja apreciat de fermieri.Fontelis® este un fungicid sistemic pentru combaterea bolilor foliare la măr, compatibil cu majoritatea pesticidelor și fertilizanților foliari. De asemenea, este recomandat în programe de combatere integrată alături de produse biologice, culturale, genetice și praguri economice de dăunare. Conține Pentiopirad - o substanţă activă nouă din grupa carboxamide, ce inhibă procesul respirator al ciupercilor prin blocarea biochimică a funcţionării mitocondriei la nivelul complexului II. Substanţa activă a fost inclusă în grupul 7 privind rezistenţa patogenilor inhibitori de succinat dehidrogenază (SHDI-FRAC). Nu induce rezistenţă încrucișată la fungicidele pe bază de triazoli, morfoline sau strobilurine.

Igor Stratulat, specialist protecția plantelor Corteva în R. Moldova:
Delegate™ este un insecticid unic, utilizat cu succes în R. Moldova pentru al treilea an deja. Combate foarte bine insecte din diferite grupuri și, inclusiv tripsul, puricele melifer al mărului. Are o perioadă foarte mică de așteptare până la recoltare: 7 zile. Astfel, este salvarea fermierilor atunci când e nevoie de un tratament cu o perioadă scurtă înainte de recoltare.Delegate™ este un insecticid selectiv destinat controlului larvelor de lepidoptere (omizi), a minatoarelor, tripșilor și puricilor meliferi din pomicultură. Substanța activă, Spinetoram, acționează rapid asupra dăunătorilor prin contact și ingestie. Datorită modului unic de acțiune, controlează dăunătorii în diferite stadii de dezvoltare (ouă, larve/pupe/nimfe, adulți). Partener ideal pentru alternarea tratamentelor cu insecticide din clase chimice diferite pentru îmbunătățirea managementului rezistenței.

Igor Stratulat, specialist protecția plantelor Corteva în R. Moldova:
Noutatea anului este Utrisha N – optimizator fotosintetic, fixator al azotului atmosferic. De exemplu, fermierul Nicolae Pascal a testat produsul pe o suprafață de 30 de hectare de livadă de cireș și măr, și deja peste 2-3 săptămâni a observat o diferență considerabilă comparativ cu plantațiile netratate. Acum, producătorul regretă că nu l-a aplicat pe toată suprafața de măr și a făcut deja precomanda pentru anul viitor.

Biostimulatorul Utrisha N este uimitor prin modul în care asigură azotul ori de câte ori plantele au nevoie de el. Acest lucru îmbunătățește în mod natural vitalitatea culturilor pe tot parcursul sezonului de dezvoltare, astăzi și mâine. Crește potențialul de producție prin aprovizionarea continuă cu azot a plantelor fără a avea pierderi prin levigare sau denitrificare. Este ușor de utilizat, poate fi păstrată chiar și 2 ani la temperaturi normale. Este o sursă de azot biologică, sustenabilă, fără emisii de CO2, fără limitări privind aplicarea și stadiul fenologic al culturilor și fără risc de arsuri ale plantelor de cultură. Este miscibil cu majoritatea produselor fitosanitare folosite în mod curent, excepție produsele cuprice.Igor Stratulat, specialist protecția plantelor Corteva în R. Moldova:
Cu siguranță putem spune că toate produsele Corteva au un dosar tehnologic performant și nu lasă reziduuri.

Corteva Agriscience este o companie globală, pur-agricolă, cotată la bursă, care combină cea mai bună inovare, interacțiune personalizată cu clienții și execuție operațională pentru a livra, în mod rentabil, soluții pentru cele mai urgente provocări agricole. Compania generează preferințe de piață avantajate prin strategia de distribuție unică, alături de un amestec echilibrat, la nivel global, de semințe, protecție a culturilor și produse și servicii digitale. Mai multe informații pe: www.corteva.com.
 
Urmăriți Corteva pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter și YouTube.
loading ...