PREȚUL PENTRU MIEZUL DE NUCĂ A CRESCUT UȘOR. Ce spun specialiștii?

03 mar 2023
În ultima săptămînă a lunii februarie, pentru prima dată în acest an, pe piața moldovenească, prețurile angro la miezul de nucă au crescut ușor. Este o majorare de circa 6%, nivelul prețului mediu și maxim ajungând la 75-80 lei/kg, transmite AGROMEDIA, cu referire la EastFruit.

Asociația Nucicultorilor susține că creșterea ușoară a prețului la miezul de nucă nu este asociată cu o creștere a exporturilor — acestea pur și simplu nu există. Volumele livrărilor externe de nuci moldovenești (în principal către UE și Turcia) la sfîrșitul lunii februarie nu s-au deosebit de cele de la începutul acestei luni și, în general, au fost foarte mici pentru această perioadă a anului de comercializare.

Comercianții exportatori nu-și pun mari speranțe într-o schimbare rapidă a situației, potrivit acestora, cumpărătorii tradiționali din UE spun că au în depozite multe sute de tone de miez de nucă de înaltă calitate nevîndute.
Operatorii de pe piață presupun că o ușoară creștere a prețurilor nucilor la începutul lunii februarie/martie se datorează exclusiv motivelor interne. A început Postul Mare pentru creștinii ortodocși, iar în Moldova, într-o măsură sau alta, o parte semnificativă a populației îl respectă. În acest sens, se pare, cererea de nuci și de alte produse de origine vegetală va crește oarecum.

Cu toate acestea, nu înseamnă că vînzătorii au o mare șansă de a crește prețurile – capacitatea de plată a populației țării fiind foarte mică. Drept urmare, la piețele angro și cu amănuntul din orașele Moldovei, la începutul lunii martie, puteți găsi mai multe oferte de miez de nucă de o calitate destul de înaltă la prețuri moderate.

 
loading ...